foto video ziua morților la sibiu - ,,ne ținem de tradiția asta de când mă știu”

Ziua Morților, pe care unii dintre sibieni o numesc ”Luminația”, a fost marcată ieri (marți, 1 noiembrie) prin vizite la cimitir și omagii aduse celor care nu mai sunt printre noi. Această zi este marcată cu flori și numeroase candele care luminează toată noaptea cimitirul din Sibiu.

Această zi este marcată în toată Transilvania, spune una dintre vizitatoarele cimitirului. „Lumea vine cu flori și lumânări, să le aprindă și să ardă pentru morți. Se dă de pomană, de regulă dulciuri la copii sau orice mâncare se poate da, oricui, pentru cei morți. Sărbătoarea în mod normal e catolică, dar o serbează și românii în Transilvania. Noi, la Sibiu, ne ținem de tradiția asta. Eu de când mă știu s-au pomenit morții. Așa se serbează, noi am moștenit tradiția de la părinți și o ducem mai departe, ne face plăcere să ne amintim de ei în fiecare zi, dar în special azi”, ne-a declarat aceasta. 

”Mă aflu aici în seara de Ziua Morților deoarece îmi place atmosfera cimitirului cu lumânările aprinse, mai ales în partea aceasta mai veche a cimitirului, unde sunt și multe morminte din secolul al 19-lea. Vin aici de vreo doi-trei ani, anul acesta parcă a fost mai multă lume. De obicei vin cu familia, anul ăsta am venit singur. Aduc lumânări, apoi mă plimb”, ne-a mărturisit Andrei, unul dintre zecile de oameni pe care i-am întâlnit aseară în cimitir.

„În Sibiu cred că am moștenit sărbătoarea de la sași. Știu că este o cinstire a morților. Se aduce un omagiu, se pune o lumânare, o floare, fiecare își împodobește mormântul cum știe și cum poate”, ne-a spus un alt vizitator, domnul Puiu, care a venit să aprindă o candelă pentru cei care nu mai sunt.

foto video ziua morților la sibiu - ,,ne ținem de tradiția asta de când mă știu”

Studenții străini sunt curioși în privința acestei tradiții 

Ziua Morților a stârnit curiozitatea studenților străini din Sibiu care au auzit despre această sărbătoare și au venit la cimitir să vadă cum este marcată și să afle mai multe despre această tradiție. Am întâlnit patru studenți din Turcia și Germania, veniți în Sibiu prin programul ”Erasmus”, care ne-au spus că această sărbătoare este pentru ei una remarcabilă pentru că îi ajută pe oameni să nu uite de cei care nu mai sunt printre noi. „Unul dintre prietenii noștri ne-a povestit despre această tradiție și am venit pentru că eram curioși. Prietenul nostru ne-a spus că oamenii vin aici, aprind o lumânare și se gândesc la cei care nu mai sunt. Îmi place această idee – că trebuie să ne amintim de cei care au murit”, ne-a declarat una dintre studente. 

  • foto video ziua morților la sibiu - ,,ne ținem de tradiția asta de când mă știu”
  • foto video ziua morților la sibiu - ,,ne ținem de tradiția asta de când mă știu”
  • foto video ziua morților la sibiu - ,,ne ținem de tradiția asta de când mă știu”

Ultima oră

Comentariul meu