se scumpește carnea de porc la sibiu - ceafa de porc va costa cel puţin 36 de lei kilogramul

Comercianții din Sibiu susțin că majorarea prețurilor la carnea de porc în perioada sărbătorilor este inevitabilă și că aceasta s-ar putea scumpi cu aproximativ 20% din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și la furaje. Ei spun că prețul la care cumpără carcasa de porc este aproape dublu față de anul trecut.

Comercianții spun că prețurile vor crește sigur

“Ceafa de porc se vinde momentan la un preț în jur de 30 de lei pe kilogram. Dacă se scumpesc toate, până la Crăciun va ajunge în jur de 36 de lei”, ne-a spus Alexandra, vânzătoare la carmangeria ”Ioneda”. Un alt comerciant ne-a declarat că va exista cu siguranță o majorare în perioada sărbătorilor de iarnă, deoarece a crescut prețul de achiziție de la producător. “Carcasa de porc o cumpărăm la momentul actual cu 13,70 lei/kg fără TVA și avem informații că s-ar putea scumpi până la 15 lei. Anul trecut pe vremea asta costa undeva la 8 lei”, spune acesta.

Al treilea comerciant cu care am stat de vorbă, care are magazin la Piața Cibin, e de părere că prețurile cu siguranță vor crește. ”De scumpit o să se scumpească oricum”, declară acesta, care adaugă că distribuitorii de la care se aprovizionează majorează prețurile fără să anunțe. “Săptămâna asta luăm cu un preț, săptămâna viitoare când comandăm ne trezim cu factura mai mare. Nici nu ne anunță”, ne-a declarat acesta.

La micii producători, prețurile sunt mai mari

Cei care preferă să cumpere carnea de porc direct de la micii producători pot găsi oferte de carcasă care oscilează deja între 16 și 22 de lei pe kilogram, mai scump decât la comercianți, iar dacă vor să cumpere carnea ”în viu”, o pot găsi la aproximativ 10 lei/kg. Prețul acesta nu va rezista însă până la Crăciun, consideră Remus, un mic producător pe care l-am găsit pe OLX. ”Se va scumpi sigur când se apropie perioada sărbătorilor”, spune acesta, ”pentru că sunt tot mai scumpe toate. Porumbul cu care hrănim porcii ne costă acum vreo 14-15 lei sacul de 10 kg”, explică acesta.

Cumpărătorii nu se înghesuie deocamdată să se aprovizioneze, deoarece preferă să cumpere carnea în perioada sărbătorilor. “Lumea nu a început încă să cumpere. Au întrebat doar dacă o să se scumpească, dar nimic mai mult. Probabil după 1 noiembrie o să înceapă să cumpere”, spune unul dintre comercianții cu care am stat de vorbă. “Întotdeauna a fost așa – lumea vine în perioada sărbătorilor”, adaugă acesta.

În supermarket-uri, prețul la raft pentru ceafa de porc oscilează în această perioadă între 20,99 lei pe kilogram și 29,95 lei pe kilogram, iar mușchiul de porc ajunge să coste până la 29,99 lei pe kilogram.

 

Ultima oră

Comentariul meu