contractele pentru chirii vor fi declarate la anaf din 2023, iar impozitele vor fi majorate
foto: arhivă

Impozitele pentru chirii va fi majorat cu peste 60 la sută, iar contractele de închiriat trebuie declarate la Fisc.

În primele nouă luni, ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF, relatează Digi24.

În România, datele oficiale arată că doar 4% dintre locuințele private sunt închiriate. Neoficial însă, o analiză sugerează că între 7 și 15% din locuințele private sunt închiriate, și chiar între 15 și 20% pentru orașele mari precum București sau Cluj. Ceea ce înseamnă că există un număr de persoane care închiriază fără un contract.

Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 3 din 10 declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată printr-o ȋnţelegere verbală.

Din 2018, înregistrarea contractului de închiriere la ANAF nu mai este obligatorie, ceea ce a dus la o reducere constantă a înregistrarilor. Doar în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. Lucrurile se schimbă însă, de anul viitor.

Ultima oră

Comentariul meu