audio cum sună câmpul magnetic al pământului

Oamenii de știință din Danemarcă au reușit să preia semnalele magnetice măsurate de stația spațială Swarm a Agenției Spațiale Europene și să le transforme în sunete. Rezutlatul a fost ”destul de înfricoșător”.

„Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate transportate de vânturile puternice care se deplasează dinspre Soare, relatează Digi24.

Atunci când aceste particule se ciocnesc cu atomii și moleculele – în principal oxigen și azot – din atmosfera superioară, o parte din energia rezultată din coliziuni se transformă în lumina verde-albastră tipică pentru aurora boreală, care poate fi observată uneori de la latitudini nordice înalte”, precizează Agenția Spațială Română.

Aurora boreală oferă o modalitate de a vizualiza particulele încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. În schimb, a putea auzi efectiv câmpul magnetic generat de Pământ sau interacțiunea acestuia cu vânturile solare este mai dificil.

Câmpul nostru magnetic este generat în mare parte de un ocean de fier lichid supraîncălzit de sub picioarele noastre, ce alcătuiește nucleul extern al planetei. Mișcarea sa creează curenți electrici, care, la rândul lor, generează câmpul nostru electromagnetic în continuă schimbare.

Lansată în 2013, misiunea Swarm a ESA, bazată pe trei sateliți, își propune să înțeleagă cum este generat câmpul nostru magnetic, măsurând cu precizie semnalele magnetice care provin nu numai din nucleul Pământului, ci și din mantaua planetei, crustă și oceane, precum și din ionosferă și magnetosferă. De asemenea, Swarm ne ajută să înțelegem mai bine vremea spațială.

Ultima oră

Comentariul meu