sancțiuni în urma episodului de bullying de la școala din șura mică – director: „să nu credeți că stăm cu mâinile încrucișate”

Elevul de la Școala Generală „Șura Mică” care umilește trei elevi de clasa a șaptea într-un  videoclip postat pe Tik Tok va avea nota scăzută la purtare. Atât el, cât și ceilalți elevi implicați vor avea parte de consiliere juridică.

Directoarea școlii din Șura Mică, Liliana Cîrtog, a organizat în această dimineață (luni, 31 octombrie) o discuție cu părinții copiilor implicați în evenimentul care s-a desfășurat în urmă cu două-trei săptămâni și care a fost postat recent pe rețeaua TikTok. La ședință au mai participat membrii Grupului de lucru anti-violență din școală, un agent de poliție din Ocna Sibiului, consilierul psihopedagog Valeria Echer, Ofelia Coșerea de la Biroul de Siguranță Școlară, elevii implicați precum și colegi de-ai lor care nu au participat la episod dar au venit să își spună punctul de vedere.

Trei dintre elevi – cel care a fost sancționat, cel care a filmat toată scena și cel care în filmare ”își arată mușchii” – sunt recunoscuți ca având abateri comportamentale, însă niciodată atât de grave ca până acum. Începând de mâine, ei vor primi consiliere juridică și vor urma un program de activități împreună cu  psihopedagogul din școală.

Directoarea a mai hotărât să dea curs propunerii unei mămici care a participat la ședință. „A propus ca  în situațiile în care copilul are abateri de felul acesta, părintele să vină și să stea cu copilul la școală până când copilul dă dovadă că se descurcă singur și nu mai intră în alte conflicte. Mi s-a părut o idee foarte bună pe care o vom  pune în aplicare”, spune Liliana Cîrtog.

sancțiuni în urma episodului de bullying de la școala din șura mică – director: „să nu credeți că stăm cu mâinile încrucișate”

„Noi suntem conștienți de fenomenul acesta”

Elevii care i-au batjocorit pe cei trei colegi punându-i în genunchi au urmat, de fapt, un trend care circulă pe Tik Tok. Elevul care în filmare se află în picioare în fața celor trei care stau în genunchi se pare că le-ar fi dat și câte o palmă „în glumă”. Directoarea școlii spune că nu încurajează astfel de comportamente, ci din contră, a luat mai multe măsuri de anul trecut.

„Cazul este foarte complex și implică toți factorii din educație – copii, părinți, profesori și instituții abilitate să ne sprijine. Cu doamna consilier psihopedagog am vorbit să-i includă pe copii într-un program de activități care să modifice într-un fel sau altul aceste comportamente indezirabile. Șapte dintre colegi au fost anul trecut la cursuri de bullying, cursuri de perfecționare pe tema aceasta. Noi suntem conștienți de fenomenul acesta, să nu credeți că stăm cu mâinile încrucișate. Noi facem tot ce trebuie în direcția aceasta. Mă pun în situația părinților și știu că e neplăcut și că te face să găsești un vinovat, dar nu așa se rezolvă lucrurile”, spune Cîrtog.

„Poziția școlii este clar în favoarea acelor copii care au suferit umilința, dar trebuia să știm contextul, împrejurările în care s-a filmat acest videoclip. Copiii nu își mai aduc aminte exact ziua când au făcut asta – dacă și-ar aduce aminte altfel ar sta lucrurile. Noi avem camere de luat vederi, am putea  să ne uităm, nu este timpul pierdut, o să facem și acest lucru, chiar dacă a avut loc în urmă cu două săptămâni”, declară directoarea.

Mama unuia dintre elevi – victimă a bullying-ului în videoclipul în cauză – ne-a declarat că vrea să depună plângere penală la poliție și că va merge la Inspectoratul Școlar Județean din Sibiu pentru a cere să se facă dreptate.

Ultima oră

Comentariul meu