materialele de construcții s-au scumpit cu peste cincizeci la sută în sibiu - constructor: „să vedem de la anul cine mai construiește”

Prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult în ultimul an la Sibiu, lucru care afectează atât magazinele cât și firmele de construcții. Sibienii par reticenți să înceapă demararea unor proiecte noi de construire de case.

Administratorii magazinelor de construcții din Sibiu spun că materialele de bază pentru construirea unei case – cărămidă, BCA, fier beton – s-au scumpit semnificativ în 2022. Dacă la începutul anului un palet de BCA costa 700 lei, același palet se vinde acum cu 1100 lei la Kepo Trading din Sibiu.

Aurelian Mihalache, reprezentant al magazinului Arabesque, spune că la unele produse – cum ar fi plăcile OSB – prețul a crescut de două-trei ori. În același timp, produse care erau aduse din Ucraina și Rusia – cum ar fi țevile de oțel brut – sunt acum indisponibile. ”Se observă o scumpire și la mobila de bucătărie”, spune Mihalache. ”Este un număr mai mic de vânzări cu valoare mai mare, însă asta nu înseamnă că este și profit”, adaugă acesta.

”Au fost momente cu scumpiri de 100%, însă nu au intrat comenzi pe prețurile respective, iar apoi prețurile au mai scăzut puțin. Acum un an vindeam cărămida cu 400 lei un metru cub, iar acum este undeva în jur de 530-540 lei, deci o scumpire de 30%. La ciment creșterea fost mai mică în comparație cu prețurile la cărămidă sau BCA. La fierul beton au fost fluctuații de preț – a crescut la un moment dat cu 70%, dar acum și-a mai revenit. Evident că odată cu scumpirea a scăzut numărul clienților și au stagnat proiectele dezvoltatorilor imobiliari”, ne-a spus administratorul firmei de construcții Matconsib.

Clienți mai puțini, cerere scăzută

Sibienii care aveau în plan ca anul acesta să înceapă să-și ridice o casă se întreabă acum de cel puțin două ori dacă momentul este potrivit, având în vedere creșterile neașteptate la prețurile materialelor de construcții. Ioan Olariu de la magazinul Apollo spune că i-a scăzut clientela cu 25%, iar un reprezentat al Unimat Sibiu confirmă scăderea cererii. „. Există o problemă de cerere, nu mai e ca anul trecut. Oamenii nu mai au același buget – în condițiile în care materialele s-au scumpit cu 50% nu se mai încadrează cu banii. Stau, fac o analiză a produselor și așteaptă să mai adune bani și să vadă ce se mai întâmplă. Creșterea prețurilor la materialele de construcții se datorează  creșterii prețurilor la toate utilitățile”, spune acesta.

Constructorii sunt și ei afectați din cauza scumpirilor pentru că oamenii sunt sceptici în ceea ce privește construirea unei case cu prețurile de acum de pe piață. „Anul acesta toate s-au scumpit. Unele mai mult, altele mai puțin. Cei care au bani se apucă de treabă, iar cei care nu au terminat lucrările începute încearcă să le termine, respectiv se împrumută sau se descurcă altfel. De la anul vedem cine mai construiește”, spune un constructor din Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu