Strada Mălinului din municipiul Sibiu va fi modernizată pentru a asigura o mai bună legătură cu Dealul Gușteriței și cu viitoarea zonă de agrement Gușterland. Primăria a depus la APM memoriul de prezentare al proiectului în vederea obținerii autorizației de mediu.
Firma Aspire Design a întocmit documentația pentru Agenția pentru Protecția Mediului (APM) la cererea Primăriei Sibiu în baza unui contract de proiectare. „Scopul documentației este de a stabili soluția tehnică optimă pentru modernizarea străzii Mălinului – Tronson II prin amenajarea unui spațiu carosabil, asigurarea alimentării cu apă potabilă, realizarea iluminatului public și a rețelei de cablaj metropolitan”, se arată în memoriul depus la APM Sibiu.
CITEȘTE ȘI: Gușterland, noul parc de distracții al Sibiului va costa 6 milioane de euro
Investiția va fi realizată în funcție de patru obiective: Modernizarea spațiului carosabil, Alimentarea cu apă potabilă, Iluminatul public și Rețeaua de cablaj metropolitan.
Modernizarea spațiului carosabil
Tronsonul II aferent străzii Mălinului este o prelungire a străzii Mălinului (care a fost deja reabilitată) și care asigură un timp mai scurt de deplasare către străzile Răchitei și Bradului. Sectorul de stradă este propus a se moderniza pentru a asigura legătura cu Dealul Gușteriței, acolo unde urmează să fie amenajată zona de agrement „Gușterland”.
În prezent, tronsonul II al străzii Mălinului nu este amenajat. Strada prezintă numeroase denivelări cauzate de lipsa infrastructurii și a pantei pe care este amplasată. Pe acest sector nu există un sistem de colectare a apelor pluviale, ele șiroind în general pe suprafața străzii, iar din cauza pantei accentuate a străzii, acestea se evacuează rapid pe platforma străzii de la baza dealului, antrenând aluviuni în zona intersecției cu strada Viilor. „Starea tehnică a amplasamentului nu corespunde exigentelor pentru desfășurarea în condiții de siguranță și confort a traficului rutier și pietonal și nici celor de mediu (generează praf și noroi, favorizează producerea zgomotului și a poluării, favorizează poluarea apelor subterane și de suprafață)”, se mai arată în memoriu.
Strada are o lungime totală de 325 de metri, cu o lățime de 4 metri. Spațiul carosabil încadrat de acostamente va avea lățimea de 0,75 metri. Pe acest tronson se va circula cu o viteză de proiectare de 10 km/h.
Alimentarea cu apă potabilă
Fiindcă primăria desfășoară în paralel și proiecte privind modernizarea străzii Salcâmului și amenajarea zonei de agrement Dealul Gușteriței, s-a căutat o soluție optimă și pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă către consumatorii de pe strada Salcâmilor (capătul amonte a străzii).
Alimentarea cu apă se va realiza prin intermediul unei stații de pompare, ce va fi amplasată în zona de început a străzii Mălinului – Tronson II. Aceasta va fi cuplată la rețeaua de apă de pe strada Viilor, punct în care se va realiza un cămin de vane nou, prevăzut cu armături de închidere și golire.
Iluminatul public și rețeaua de cablaj metropolitan
Strada va fi iluminată cu ajutorul a 13 stâlpi metalici noi de iluminat, din oțel, de tip LED. Rețeaua de iluminat pe fi de tip subterană din cablu cu o lungime de 350 metri.
În cadrul investiției se va realiza o rețea de cablaj metropolitan compusă din: rețea canalizație telecomunicații și rețea canalizație joasă tensiune. „Pentru asigurarea unei infrastructuri specifice cablurilor de telecomunicație se propune realizarea unei rețele subterane alcătuită din 4 tuburi gofrate din PEHD, ce vor asigura condiții optime de introducere a cablurilor de telefonie, fibră optică, cablu TV și date”, se mai arată în memoriul depus la APM.
CITEȘTE ȘI: Dealurile Gușteriței, transformate în obiectiv pentru sport și agrement
Valoarea investiției se ridică la 1.813.711,23 lei, adică aproximativ 370.600 de euro. Investiția este eșalonată pe o perioadă de 10 luni, cuprinzând servicii de proiectare și achiziții de lucrări. Lucrările de construcții propriu-zise se vor putea executa într-o perioadă de 4 luni.