Pasajul Șaguna, greu de folosit de persoanele cu dizabilități - Mureșan: „Elevatoarele nu sunt funcționale”

În luna februarie a acestui an, primăria a redeschis pasajul pietonal Șaguna. Proiectul de modernizare a acestuia a presupus lucrări ample, calea pietonală fiind înnoită complet. Pe atunci, constructorul mai avea de lucru doar la exterior: placarea zidurilor, montarea lămpilor de iluminat arhitectural și instalarea de-a lungul scărilor o platformă liftantă pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Despre această platformă s-a vorbit în ultima ședință de Consiliu Local. 

Diana Mureșan, consilier din partea USR, a atras atenția primăriei cu privire la faptul că, zilele trecute, a fost mediatizat un comunicat de presă în care se spunea că „Sibiul este din ce în ce mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități”. În același comunicat se vorbea despre pasajul pietonal Șaguna, recent reabilitat, care ar fi „optimizat pentru persoanele cu dizabilități”. În realitate, pasajul nu ar fi accesibil pentru persoanele cu probleme locomotorii. 

Pasajul Șaguna, greu de folosit de persoanele cu dizabilități - Mureșan: „Elevatoarele nu sunt funcționale”

„Într-un comunicat de presă transmis de Primăria Sibiu acum trei zile, se spunea că Sibiul este din ce în ce mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități. S-a vorbit și despre pasajul subteran Șaguna și că e accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Citez din comunicat: <<Pasajul pietonal subteran Șaguna este și acesta optimizat pentru persoanele cu dizabilități, fiind creată o rampă>>. Conform normativelor de proiectare, o rampă utilizabilă trebuie să aibă o pantă de cel mult 8%. Nu este cazul rampei din pasajul Șaguna, care este cu siguranță mult peste 15%. Eu sunt sigură că este o greșeală de comunicare, dar vreau să ajung la problema pe care vreau să o aduc în atenție. 

Când a fost creat proiectul de modernizare a pasajului, s-a dorit accesabilitatea prin elevatoare, care există din vară, dar nu sunt puse în funcțiune. Nu doresc să luăm exemplul prost de la Gara CFR, acolo unde sunt elevatoare de ani de zile, dar nu sunt puse în funcțiune, ci sunt niște bibelouri. Mai sunt și unele neajunsuri legate de nefinalizarea lucrărilor. Pasajul arată destul de uzat și murdar. Nu s-a realizat curățarea, fiind vizibile urme de adeziv, de chit de rostuire. S-a făcut recepția sau urmează să se facă?”, a întrebat Mureșan în ședința de consiliu. 

Pasajul Șaguna, greu de folosit de persoanele cu dizabilități - Mureșan: „Elevatoarele nu sunt funcționale”

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a precizat că recepția pasajului subteran Șaguna se va face săptămâna viitoare și că va comunica reprezentanților Direcției Tehnice problemele referitoare la rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități. „În ceea ce privește curățenia, am avut discuții săptămâna trecută cu șeful Gospodăririi Locale, că am constatat și eu aceste aspecte și la acest pasaj și la pasajul Dumbrava. Avem un contract de salubrizare, trebuie urmărit să se și facă curățenie. Recepția la pasaj se va face săptămâna viitoare, iar în ceea ce privește comunicatul aveți dreptate, s-a făcut cu mult entuziasm fără a se verifica. Nu funcționează (n.red.: elevatoarele), avem în vedere să fie puse în funcțiune cât mai repede. Vom clarifica cu Direcția Tehnică”, a spus Fodor. 

În același timp, Mureșan a cerut detalii despre cum vor funcționa aceste elevatoare, menționând că este nevoie să poată fi folosite cu ușurință de persoanele cu dizabilități. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică