Mai mulți locuitori din Rășinari sunt nemulțumiți de faptul că traseul Centurii de Sud a Sibiului ar urma să traverseze o parte din localitate. Mai exact oamenii nu sunt de acord ca Centura de Sud să treacă pe terenurile lor și spun că vor avea parte doar de dezavantaje. Primarul localității îi contrazice însă și spune că proiectul va aduce beneficii pentru rășinăreni.
Actualizare
Contestația colectivă la consultare „PUZ – construire variantă ocolitoare Sibiu Sud” a strâns peste 600 de semnături din partea sibienilor care nu sunt de acord cu proiectul. Petiția include și noi sugestii în ceea ce privește ruta ocolitoare.
Știre inițială
Sibienii care au terenuri ce se situează pe viitorul traseu al Centurii ocolitoare de Sud a Sibiului, nu agreează sub nici o formă ca acest drum să treacă pe terenurile lor. De asemenea aceștia se tem că această schimbare ar putea afecta turismul, agricultura, apicultura, oieritul și, mai ales, traiul de viață al locuitorilor care nu ar mai putea fi la fel ca înainte din cauza noxelor emise de mașini și, totodată, a gălăgiei. PUZ-ul pentru Centura de Sud a Sibiului se află încă în dezbatere publică, în total existând trei variante de trasee (DETALII AICI). Toate cele trei trasee străbat și terenuri din Rășinari, dar unul prevede amenajarea unui tunel subteran pe sub Rezervația Naturală Dumbrava din zona comunei Rășinari.
„Există un cartier pe lângă care va trece drumul expres situat la intrarea în Cisnădioara. Oamenii locuiesc permanent aici, au fântâni si este cunoscut faptul că pânza freatică este foarte sus. Sursa lor de apa va fi contaminată. Zgomotul produs va fi infernal deoarece în zona lor drumul trece printre păduri. Suntem mai multe persoane care vom avea autostradă pe terenul de lângă casa noastră. Nu știu cum și de ce vor să o strecoare acolo, dar e lângă gardul meu, deci la 20-30 de metri de fântânile noastre. Locuim aici de zece ani”, spune unul dintre locuitori, Petru Tătoiu.
Anul acesta Rășinari a primit titlul “Best Tourist Village 2022” datorită peisajelor pitorești și a festivalurilor organizate. Locuitorii consideră că Centura ocolitoare a Sibiului ar distruge frumusețea și unicitatea locului, se arată într-o petiție lansată miercuri, 26 octombrie, „Traseul „Variantei Ocolitoare Sibiu Sud” („VOSS”) propus prin PUZ are un impact negativ fundamental asupra calității vieții locuitorilor comunei Rășinari, prin afectarea calității aerului, care va fi poluat cu noxe și particule în suspensie, respectiv prin poluarea fonică pe care o implică (viaductul propus în zona Rășinari este poziționat lângă o zonă de teren intravilan, cu case deja construite și locuite)”, se amintește în petiție.
Primarul satului Rășinari este pro Centura de Sud a Sibiului
Spre deosebire de locuitorii satului Rășinari, primarul consideră traseul ca fiind favorabil pentru întreaga comunitate, aducând numeroase avantaje. „Mi se pare un proiect bun care va aduce beneficii. Orice formă de infrastructura este binevenită pentru că va ajuta la dezvoltarea comunității. Toată ziua vrem autostrăzi și când apare oportunitatea să se construiască, nu mai vrem. Traficul dintre Rășinari și Sibiu o să se aglomereze cu timpul, iar o centura ar ajuta să nu apară astfel de probleme”, spune primarul comunei Rășinari, Bogdan Bucur.
Citește și: Primul PUZ pentru Centura de Sud a Sibiului – Traseul de 21 kilometri va străbate șapte localități
Petiția și motivele inițierii acesteia
Locuitorii satului Rășinari au punctat în petiție care sunt motivele care îi determină să se opună acestui proiect, și nu sunt puține. Principalul motiv pare să fie că traseul „Variantei Ocolitoare Sibiu Sud” („VOSS”) ar străbate zone de intravilan, la o distanță foarte mică față de zone rezidențiale locuite (Versailles, Tropinii Noi și Vechi), creând un disconfort major rezidenților actuali. De asemenea, este amintit faptul că mulți sibieni s-au împrumutat în bancă pentru a-și achiziționa terenuri în această zonă tocmai pentru a-și construi o casă departe de aglomerația din oraș, ca mai apoi planurile acestora „să fie date peste cap” din cauza Centurii ocolitoare de Sud. „Iar despăgubirile infime pe care le vor primi nu vor acoperi, probabil, nici dobânda bancară” se arată în petiție.
Pe lângă acest motiv întemeiat, sibienii au mai amintit și altele din cauza cărora Centura ocolitoare a Sibiului nu ar trebui să treacă prin Rășinari. Distrugerea livezilor de pomi fructiferi, coloniile de albine ar fi puse în pericol, se fracționează un număr uriaș de terenuri agricole și terenuri destinate construcțiilor.
În petiția lansată miercuri, se aduce și o soluție care să nu afecteze sibienii din zona Rășinari. „Există rute mult mai scurte pe care se pot construi drumuri, distanțele sunt mici astfel încât nu trebuie sa fie construită o “autostradă” ca sa fie legate doua cartiere din oraș. Sugerăm autorităților să găsească un traseu mai scurt, să apeleze la varianta construirii de tuneluri pentru mașini, astfel încât habitatul animalelor să nu fie perturbat, similar cu proiectul autostrăzii Lugoj-Deva. Vom face demersuri și la autoritățile europene pentru a nu susține cu fonduri acest proiect distructiv”, se arată în petiție.
Sesizările se transmit la adresa office@apmsb.anpm.ro pană la data de 31.10.2022.
Traseul centuri ar face legătura între Autostrada A1 (prin DN 7H) în partea de Vest a Sibiului și DN1 (E68) în partea de Sud-Est și va străbate șapte unități administrativ teritoriale, și anume Sibiu, Cisnădie, Poplaca, Rășinari, Cristian, Șelimbăr și Șura Mică, pe o lungime de aproximativ 21 de kilometri.
EXTRAORDINAR, DISTRUG TOT!!!!!! Chiar prin toate satele de munte, prin păduri, prin pașuni ??? Acesta era farmecul județului Sibiu….. Nu mai vorbesc de bieții locuitori de acolo, de viața si munca lor ?
Oare E SINGURA SOLUȚIE POSIBILĂ?
Nu distrugeti o zona rustica cu pasuni, livezi, alimente sanatoase, transhumanta…asta este tot farmecul zonei!!! Vreti viaducte in zona manastirii, toalete pe pasuni, benzinarii pe stanga si pe dreapta???
Chiar avem nevoie de centura sud? Pentru un Paltinis aproape mort? Ca sa iesi de pe autostrada direct pe strazile inguste ale Rasinariului?
Faceti o subtraversare in zona Padurii Dumbrava…traseul ar fi mult mai scurt si impactul asupra mediului mult mai mic.
Dar dacă le.ar da statul român vreo 2 – 3000 de eurași pe m2 , ca sa treacă centura peste pârloagele lor, ar fi de acord rășinărenii?