Situația căminului de bătrâni de pe strada Moldoveanu este una încă dificilă din cauza relocării a beneficiarilor, care merge „greoi”. Mai mult de jumătate încă nu au fost relocați, iar căminul urmează să se închidă în data de 31 octombrie. În aceste condiții există pericolul real ca pacienții să rămână în grija nimănui.
Administratorul azilului de vârstnici ”Elders Home” – căruia i s-a retras licența de funcționare, iar mai apoi au apărut imagini cu vârstnicii în condiții precare (mai multe detalii aici) – urmează să pună lacătul pe poartă luni, 31 octombrie, însă mai mulți pacienți încă nu au fost relocați din cauza lipsei locurilor disponibile la alte cămine din județul Sibiu. Până în prezent, din cele douăzeci de persoane îngrijite în cadrul azilului, doar nouă au fost relocate. Prin urmare, în doar șapte zile, administratorul trebuie să găsească o soluție pentru cei unsprezece pacienți aflați încă la căminul de pe Moldoveanu.
Viitorul pentru vârstnicii de la căminul căruia i-a fost retras licența de funcționare în luna octombrie este unul neclar. „Pe 31 octombrie încheiem activitatea și momentan relocăm din ei. Până acum i-am relocat la Tălmaciu și Cristian. Unsprezece persoane urmează să mai fie relocate până la sfârșitul lunii octombrie”, spune administratorul căminului.
Un cititor „Ora de Sibiu” a sesizat faptul că vecinul său – beneficiar al căminul de bătrâni de pe strada Moldoveanu- ar fi fost adus acasă, cu toate că acesta nu are discernământ, reprezentând un pericol atât pentru el însuși, cât și pentru vecini. Bărbatul spune că a încercat să ia legătura cu Primăria Sibiu, Direcția de Asistență Socială Sibiu și cu Autoritatea Tutelară, însă toți „l-au pasat” de la unii la alții. Referitor la acest pacient, administratorul căminului a declarat că beneficiarul ar fi fost dus acasă de un infirmier pentru a-și lua haine, urmând ca mai apoi să fie trimis în Germania la o rudă.
Cum ajută instituțiile statului la relocarea vârstnicilor
În luna octombrie, prin ordinul Prefectului județului Sibiu, Mircea-Dorin Crețu, a constituit Comisia Mixtă pentru a face controale în cele peste douăzeci de zile din Sibiu, în urma cărora s-au constatat nereguli, iar căminului de pe Moldoveanu i s-a retras licența de funcționare. Însă, referitor la vârstnicii care încă nu au fost relocații, atât prefectul județului Sibiu, cât și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) spun că întreaga responsabilitate trebuie să și-o asume administratorului căminului.
„Între acest centru și persoana care a adus bolnavul este încheiat un contract, deci nu oricine de pe stradă a dus persoana aceea la cămin”, spune prefectul județului Sibiu.
Cât despre Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), reprezentanții acesteia vor merge să verifice dacă a administratorul a luat măsurile administrate la sfârșitul lunii octombrie. Din precizările acestora, administratorul ar avea un plan de relocare de urgență.