Fizioterapeuții la mare căutare în Sibiu - Facultatea de Medicină a înființat o noua specializare

Pentru prima dată, profesia de fizioterapeut se poate învăţa la Facultatea de Medicină din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde din acest an există o specializare nouă şi urmează înfiinţarea unui curs de master.

„Este o specializare de care ai nevoie în mai multe discipline, adică nu ţine doar de recuperare, ţine de ortopedie, ţine de neurologie, ţine de cardiologie, ţine de chirurgie. Mai mult decât atât, faptul că am făcut-o la Facultatea de Medicină şi urmează să se realizeze un master la Facultatea de Ştiinţe le permite studenţilor noştri ca după cei trei ani să mai facă încă un an în Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu şi au toate specializările care pot să ţină de kinetoterapie”, a explicat Radu Fleacă, decan al Facultăţii de Medicină şi medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi la o clinică privată din Sibiu, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, Facultatea de Medicină din Sibiu a introdus această nouă specializare dedicată fizioterapeuţilor după ce s-a observat o cerere tot mai mare pe piaţa forţei de muncă pentru această profesie.

„Este o specializare care este în dezvoltare. În Vest sunt foarte mulţi şi sunt foarte folosiţi. La noi în ţară şi în general în Europa, activitatea fiziokinetoterapeuţilor depinde de medicii de recuperare şi de reabilitare şi cumva este normal, dar au şi ei, fiziokinetoterapeuţii, o parte practică pe care o fac ei şi o fac la îndrumarea medicului de reabilitare, a chirurgului, a medicului specialist. Aşa cum s-au specializat tehnicile operatorii pentru anumite proceduri, cam la modul acesta începe să se supraspecializeze şi procesul de reabilitare medicală. Trebuie să înţelegi foarte bine ce are pacientul din faţa ta, ce tehnică operatorie s-a făcut, ca să ştii ce să faci să îl ajuţi”, a adăugat Radu Fleacă.

 

În timp ce la Sibiu se poate învăţa din acest an şi această meserie, Colegiul Fizioterapeuţilor din municipiu a reuşit să fie primul din ţară care să aibă un sediu propriu şi să îşi mărească la o mie numărul de membri, provenind din şase judeţe – Sibiu, Mureş, Alba, Braşov, Covasna, Harghita.

„Suntem bucuroşi că am reuşit achiziţionarea unui sediu propriu pentru Colegiul Fizioterapeuţilor Sibiu-Mureş-Alba-Braşov-Covasna-Harghita. În noul sediu are loc activitatea administrativă, însă intenţionăm să organizăm şi cursuri de perfecţionare în viitor”, a declarat preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor Sibiu-Mureş-Alba-Braşov-Covasna-Harghita, Cristian Călin Năstase.

Conducerea colegiilor teritoriale ale fizioterapeuţilor este formată dintr-un preşedinte şi consilieri care reprezintă judeţele afiliate. Unul din obiectivele acestor colegii este de a promova importanţa fizioterapeuţilor. Practic, fizioterapeuţii sunt foarte importanţi în procesul de vindecare şi reabilitare a pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu diferite boli sau care au suferit intervenţii chirurgicale.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică