O posibilă cauză a creşterii alarmante a cazurilor de Parkinson şi Alzheimer la nivel mondial poate fi expunerea la toxinele din mediile poluate, care sunt, potrivit medicilor, omniprezente, însă neînţelese într-un mod aprofundat la momentul actual.
Oamenii pot intra în contact cu peste 80.000 de substanțe chimice toxice în timp ce lucrează, se joacă, dorm și învață, atât de multe încât sunt aproape imposibil de determinat efectele lor individuale și impactul lor. Un anumit grad de contact cu toxinele din mediu este inevitabil, având în vedere proliferarea materialelor plastice și a poluanților chimici, relatează The Guardian, citat de Libertatea.
Este probabil ca structura genetică să joace un rol în modul în care oamenii sunt susceptibili la efectele patologice ale diferitelor substanțe chimice, dar cercetările au arătat rate mai mari de cancer și boli respiratorii în comunitățile împovărate de mediu.
Se știu foarte puține despre impactul asupra tulburărilor cerebrale și ale sistemului nervos, dar există un consens tot mai clar că genetica și îmbătrânirea nu sunt exclsuiv responsabile pentru creșterea bruscă a bolilor considerate rare înainte, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și ALS (scleroza laterală amiotrofică).
Neurologii și oamenii de știință vor evidenția decalajul în cercetare la întâlnirea anuală a Asociației Americane de Neurologie (ANA) din Chicago.
„Neurologia este cu aproximativ 15 ani în urmă cancerului, așa că trebuie să tragem un semnal de alarmă și să facem mai mulți oameni să facă cercetări, deoarece EPA [Agenția pentru Protecția Mediului] nu ne protejează complet”, a spus Frances Jensen, președintele ANA și președintele Departamentului de Neurologie la Universitatea din Pennsylvania.
Zeci de toxine periculoase bine cunoscute, cum ar fi azbestul, glifosatul și formaldehida, continuă să fie utilizate pe scară largă în agricultură, construcții, produse farmaceutice și cosmetice în SUA, în ciuda faptului că sunt interzise în alt sectoare.
În continuare, cercetările ar putea explica de ce oamenii care trăiesc în cartiere cu niveluri ridicate de poluare a aerului au un risc mai mare de accident vascular cerebral, precum și să examineze legăturile dintre expunerea fătului și tulburările de neurodezvoltare.