echipă formată de nasa pentru a studia fenomene aeriene neidentificate - printre membrii se află şi o româncă
Credit: Adevărul

NASA a dispus formarea unei echipe de 16 oameni pentru realizarea unui proiect inedit, prin care vor realiza un studiu independent despre fenomenele aeriene neidentificate. În echipa cercetătorilor cooptaţi spre îndeplinirea obiectivelor se află şi o româncă.

Conform unei catalogări, Fenomenele Aeriene Neidentificate (FAN) sunt evenimentele observate pe cer, care nu pot fi identificate ca aeronave sau ca fenomene naturale cunoscute. O cercetătoare de origine română, Anamaria Berea, se află în echipa de oameni de știință adunată de NASA, relatează Adevărul.

Anunțul NASA

Agenția spațială americană a anunțat, printr-un comunicat de presă, că studiul va începe luni, 24 octombrie. Potrivit sursei, pe parcursul a circa nouă luni echipa de cercetători va pune bazele pentru studii viitoare asupra acestui tip de fenomene, pentru NASA și alte organizații.

Echipa constituită din cei 16 oameni de știință va evalua cum pot fi analizate datele strânse de organizații guvernamentale civile, date comerciale și date din alte surse, pentru a pune în lumină aceste fenomene. Ulterior, grupul de cercetare va recomanda un set de reguli pentru analizarea în continuare a acestor date.

Studiul se va baza doar pe date neclasificate, iar rezultatele sale sunt așteptate la jumătatea anului viitor, așa cum anunță agenția spațială americană într-un comunicat. „NASA a adunat la un loc câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, specialiști în date și inteligență artificială, experți în siguranța aerospațială, toți cu o sarcină precisă, de a ne spune cum să concentrăm întreaga putere a științei și a datelor asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, a declarat Daniel Evans, responsabil NASA pentru realizarea studiului, citat de Adevărul.

Studierea fenomenelor aeriene neidentificate este de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană, iar studiul se aliniază cu una din misiunile agenției spațiale americane de a menține în siguranță navetele.

„Explorarea necunoscutului în spațiu și în atmosferă este în esența noastră, aici, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Directoratului pentru Misiuni de Știință la sediul NASA din Washington.

Noul proiect NASA vine în contextul în care „un număr tot mai mare” de obiecte neidentificate sunt observate și raportate pe cer, conform unui oficial al Pentagonului, care se ocupă de informații militare în cadrul US Navy.

Pentagonul a dat publicității trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet.

Filmările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, catalogate de mulți ca fiind obiecte zburătoare neidentificate (OZN). În două dintre aceste înregistrări se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă niște obiecte care nu au putut fi identificate.

Ulterior, în 2017, unul dintre piloții care au fost martori la acest fenomen, semnalat în 2004, a declarat la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica. El a mărturisit că atunci când s-a apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în nici două secunde.

echipă formată de nasa pentru a studia fenomene aeriene neidentificate - printre membrii se află şi o româncă
Sursă: NASA Images

O româncă în echipa de cercetători de la NASA

Anamaria Berea este cercetătoarea de origine română selectată de NASA să cerceteze Fenomenele Aeriene Neidentificate. Potrivit prezentării făcute de NASA, este profesor asociat de științe computaționale și date la Universitatea „George Mason” din Fairfax, Virginia, cercetător afiliat la Institutul SETI (Search for the Extreterestrial Intelligence) din California, și cercetător la Institutul de Știință „Blue Marble Space” din Seattle.

Activitatea sa de cercetare se axează pe apariția comunicării în sisteme vii complexe și asupra aplicării datelor științifice în astrobiologie. În activitatea sa, Anamaria Berea utilizează o varietate de metode computaționale pentru a descoperi modele fundamentale în datele adunate.

 

Ultima oră

Comentariul meu