Anticariatele din Sibiu pe cale de dispariție – Tinerii nu mai pun preț pe cărți

Mai multe anticariate din Sibiu au pus lacătul pe ușă, din cauza numărului tot mai mic al clienților și a prețurilor mari. În oraș mai există două anticariate – „Cărți fără preț” și „Lido” – iar tinerii par să nu se numere printre persoanele care le vizitează.

Centrul Cultural „Cărți fără preț” este un anticariat non-profit care funcționează pe baza donațiilor și a muncii voluntare. Președintele organizației, Călin Blaga, spune că închiderea mai multor anticariate din oraș se datorează atât lipsei clienților, cât și impozitelor și taxelor mari. ”Au dat faliment. Au fost nevoiți să plătească taxe, angajați, impozite și nu au mai făcut față”, consideră acesta. 

Problema cea mai mare – numărul mic al clienților – este legată de schimbarea atitudinii publicului față de cărți. ”Cărțile nu mai sunt la fel de valorizate cum erau înainte”, spune Blaga. ”„Sunt foarte puțini clienți în general – pe zi intră la noi cam 7-8 oameni, dar nu cumpără neapărat toți. Cei care vin să mai cumpere sunt oameni de vârsta a doua și a treia. Sunt și tineri, însă puțini – cam 10% dintre clienți. Cei care vin sunt interesați de cărți pentru școală, care le trebuie la examene – la capacitate și la ”bac”. Mai vin cei care studiază la Liceul de Artă și au nevoie de cărți de specialitate. Dintre studenți, cei mai frecvenți vizitatori nu sunt cei de la Litere – cei care vin mai des sunt de la Teatru”, spune Blaga. 

Pentru a supraviețui, Centrul Cultural „Cărți fără preț” încearcă să atragă publicul mai tânăr prin evenimente de genul ,,Noaptea Cărților la 1 leu” și să-și păstreze cheltuielile la un nivel redus. ”Pe noi nu ne vor afecta prețurile crescute la electricitate și curent”, spune Blaga. ”Aici nu avem căldură, în primul rând, și încercăm să minimizăm costurile”, declară Blaga, care precizează că programul centrului este mai lung vara și mai scurt în timpul iernii.  

 

Anticariatele din Sibiu pe cale de dispariție – Tinerii nu mai pun preț pe cărțiAnticariatele din Sibiu pe cale de dispariție – Tinerii nu mai pun preț pe cărți

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică