Angajații din spitalele sibiene protestează la București - Cer mărirea salariilor

Mai mulți reprezentanți ai Sindicatului ”Solidaritatea Sanitară” Sibiu protestează joi, 20 octombrie, la București din cauza scăderii salariilor din sistemul național de sănătate.

Sibienii protestează în capitală, alături de colegii lor din Federația Solidaritatea Sanitară din România și din Confederația Cartel Alfa, față de scăderea continuă a salariilor, mulți dintre angajați ajungând în pragul sărăciei. „Eroii de ieri au fost uitați, recunoașterea socială a sacrificiilor făcute și a riscurilor asumate fiind rapid înlocuită de indiferență. Profesioniștii care au crezut anterior că recunoașterea muncii depuse și a importanței sociale a activității lor profesionale se îndrepta către calea cea bună, încep acum să părăsească unitățile publice de sănătate, mulți dintre ei alegând soluția migrației. Inflația accelerată generează lipsuri ce afectează calitatea serviciilor medicale și calitatea vieții profesionale”, spun reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Sanitară Sibiu.

Sindicaliștii cer drepturile salariale cuvenite după lege

Prin acest protest sindicaliștii urmăresc promovarea revendicărilor specifice profesioniștilor din sănătate. Așteptările lor vizează acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022, implementarea unor măsuri reale de sprijin al lucrătorilor de sănătate, precum și participarea federațiile sindicale din sectorul sănătății la elaborarea părții privitoare la sectorul de sănătate din noua lege a salarizării.

„Revendicările noastre vizează acordarea creșterii integrale a salariilor de bază prevăzute de legea salarizării pentru toți lucrătorii din sănătate – inclusiv pentru personalul nemedical și personalul auxiliar sanitar -, raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază și calcularea salariilor de bază prin raportarea coeficienților de ierarhizare din legea salarizării la salariul de minim brut în plată. Cuplate cu actualizarea continuă – conform ratei inflației – a salariului minim, aceste măsuri ar putea echilibra veniturile salariale reale ale profesioniștilor din sănătate”, spun membrii sindicatului sanitar.

Angajații din spitalele sibiene protestează la București - Cer mărirea salariilor

O altă nemulțumire a acestora se referă la implementarea unor măsuri reale de sprijin a lucrătorilor din sănătate – mai precis actualizarea valorii indemnizației de hrană la prețurile actuale ale alimentelor. De asemenea, membrii sindicatului cer „modificarea și aplicarea legii privind recunoașterea îndeplinirii accelerate a stagiului de cotizare/pensionare anticipată pentru toți lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebit de periculoase, respectarea prevederilor privind limitele timpului de lucru, negocierea și semnarea unui nou CCM la nivel de sector, cu includerea tuturor drepturilor și solicitărilor legitime”.

Reprezentanții sindicatului precizează că susține revendicările generale și cele specifice sistemului de sănătate în total acord cu Federația Solidaritatea Sanitară din România și cu Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică