vaccinul anti cancer aproape de a deveni realitate - va fi gata până în 2030

Vaccinurile care vizează cancerul ar putea fi disponibile din 2030, susțin doi oameni de știință, care au dezvoltat unul dintre cele mai de succes vaccinuri anti Covid-19.

Uğur Şahin şi Özlem Türeci, care au fondat BioNTech, firma germană care a colaborat cu Pfizer pentru a produce un vaccin revoluţionar ARN mesager (ARNm) Covid, au declarat că au făcut progrese care îi fac să fie optimiști cu privire la existența vaccinurilor împotriva cancerului în următorii ani, relatează avocatnet.ro.

Într-un interviu acordat BBC, citat de The Guardian, Türeci a descris modul în care tehnologia RNAm aflată la baza vaccinului BioNTech împotriva Covid ar putea fi reutilizată, astfel încât să stimuleze sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Fiind întrebat când crede că vaccinurile anticancer bazate pe RNAm ar putea fi utilizate la pacienți, profesorul Șahin a spus că ele ar putea fi disponibile „înainte de 2030”.

Uniunea Europeană şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au semnat, luni, un acord cuprinzător, care va deschide mai multe oportunităţi de transport aerian şi va îmbunătăţi conectivitatea directă dintre cele două regiuni, actualizând, totodată, normele şi standardele pentru zborurile în cauză, a informat Comisia Europeană.

Acordul se va aplica imediat. Prin stabilirea unor criterii de referinţă globale care angajează 37 de ţări din cele două regiuni în ceea ce priveşte concurenţa loială şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi de mediu, acesta reprezintă cel mai recent exemplu al unei noi generaţii de acorduri internaţionale privind transportul aerian.

Semnarea lui înseamnă deschiderea unor noi oportunităţi pentru consumatori, companii aeriene şi aeroporturi atât în Europa, cât şi în ţările ASEAN.

Un Eurobarometru special referitor la percepţia cu privire la echitatea tranziţiei verzi arată că 63 % dintre români (77 % media europeană) simt că este responsabilitatea lor să acţioneze pentru a limita schimbările climatice.

Eurobarometrul, publicat recent de Comisia Europeană şi bazat pe un sondaj realizat în perioada mai-iunie 2022, mai arată că majoritatea românilor 72 % (88 % media UE) sunt de acord că tranziţia verde nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă.

Mai mult de jumătate dintre români (57 %) consideră că UE depune suficiente eforturi pentru a se asigura că tranziţia verde este echitabilă, iar 52% afirmă acelaşi lucru cu privire la autorităţile publice regionale, municipale sau locale.

Ultima oră

Comentariul meu