Banca Națională a afișat marți o valoare de 8,18 la sută pentru unul dintre indicii în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă. ROBOR e în creștere față de luni, când era 8,17 la sută.
ROBOR la 3 luni a început să crească după ce a început războiul din Ucraina. La începutul acestui an avea o valoare de 3,02%, scrie euronews.ro.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,40% pe an, de la 8,39%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Nu mai prezentati ca si cauza a cresterii ROBOR-ului razboiul din Ucraina, lasati propaganda deoparte ca ne-am cam saturat…razboiul e de vina pentru toate mai nou..
Cauza fundamentala a cresterii ROBOR este de natura economica si in directa corelatie cu cresterea dobanzii de politica monetara a BNR-ului…razboiul amplifica dar nu cauzeaza in mod direct si definitoriu cresterea ROBOR.