cea mai rară specie de pește din europa, descoperită în apele unui râu din munții făgăraș - este din perioada dinozaurilor

Cel mai rar pește din Europa se găsește în râul Vâlsan din munții Făgărașului. Apretele este o specie de pește de pe vremea ultimilor dinozauri din care au mai rămas doar 58 de exemplare care se găsesc pe teritoriul României, singurul  loc de pe planetă unde mai supraviețuiește.

Alex Glăvan, conservaționist și fondatorul proiectului Aspretele Trăiește, a făcut o postare pe Facebook dedicată speciei rare de pește în care a dat informații valoroase despre rezultatele acțiunii de inventariere a speciei, acțiune realizată în perioada 10 – 16 octombrie 2022.

cea mai rară specie de pește din europa, descoperită în apele unui râu din munții făgăraș - este din perioada dinozaurilor

Nouă biologi specializați în pești au realizat în râul Vâlsan 21 de stații de pescuit științific, dintre care în 14 dintre ele au putut identifica aspretele. „Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut”, spune Alex Glăvan.

Populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare, potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului. „Deși modelările matematice nu sunt încă finalizate, estimarea specialiștilor, bazată pe numărul de exemplare găsite și pe localizarea lor în Vâlsan, este că întreaga populație s-ar putea situa undeva în jurul a doar câteva sute de exemplare. Un lucru îmbucurător, din perspectiva diversității genetice a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care îl avem în vedere. Dar chiar și așa, în acest moment, specia rămâne critic periclitată”, mai scrie conservaționist-ul Glăvan.

Alex Glăvan vine cu vești bune. Acesta spune că s-au identificat atât habitate potențiale unde aspretele ar putea fi repopulat, cât și zone ce necesită reconstrucție ecologică și au fost colectate diverse probe pentru realizarea de studii științifice ce vor servi la acțiuni cu impact direct asupra conservării speciei.

„Ne așteptam să regăsim aspretele s-a triplat în urma cercetării noastre. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Pe această porțiune, alături de asprete s-au mai identificat alte nouă specii de pești diferite”, adaugă Glăvan.

În finalul postării acesta amintește faptul că operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. „Încă de la început, am lucrat la îmbunătățirea condițiilor de habitat ale aspretelui. Între timp, am reușit să stopăm o mare parte din distrugerile care se petreceau pe Vâlsan, cum ar fi tăierea vegetației de pe maluri sau furtul bolovanilor din râu. În același timp, acțiunile noastre au dus la reducerea intensității factorilor de poluare, iar debitul de apă al râului se apropie acum de valoarea optimă, fiind pe cale să rezolvăm permanent acest aspect”, spune Alex Glăvan în finalul postării..

Ultima oră

Comentariul meu

Publică