avertisment pentru părinții din sibiu - postarea de fotografii cu copiii poate avea efecte negative - „putem vorbi de o nesiguranță”

Obiceiul părinților de a posta în mediul online tot mai multe fotografii cu copiii, încă din primele zile de viață, nu este privit cu ochi buni pe termen lung. Odată ajunse pe internet imaginile nu mai pot fi controlate, ele stârnind zeci de reacții, uneori devenind chiar virale. Psihologii din Sibiu cred că pot exista și efecte asupra copilului, însă nu foarte grave.

Foarte mulți părinți sunt tentanți să posteze fotografii cu copiii, încă de la o vârstă fragedă. Cei mai mulți o fac din iubirea pentru copii și din dorința de a împărtăși vestea cu câți mai mulți prieteni, astfel aleg să le publice pe rețelele de socializare. Tot pe facebook și instagram ajung zeci de mii de poze cu copii în tot felul de ipostaze, imagini care pe viitor pot afecta încrederea copilului.

Am discutat cu mai mulți psihologi din Sibiu despre efectele despre fotografierea copiilor și postarea lor pe facebook. Părerile sunt împărțite, însă cei mai mulți cred că atâta timp cât copilul este educat corespunzător, imaginile ajunse cu el în mediul online nu îl vor putea afecta în vreun fel. Pe de altă parte, copiii au temperamente diferite și cei mai sensibili se pot simți stânjeniți din cauza fotografiilor care circulă rapid în mediul online.

„Nu mi se pare deloc în regulă ca un părinte să își expună copilul având în vedere consecințele pe care le poate avea o expunere de genul acesta. Efectele depind foarte mult de temperamentul copilului. În urma expunerii online pot deveni mai dezinvolți, mai deschiși, iar pentru alții impactul poate fi cu totul altul. În general, dorim să atragem atenția și să prezentăm realitatea pe care noi vrem să o arătăm”, spune psihologul sibian Ioana Ludoșan.

Psihologul Carmen Blaga spune că încă nu s-a confruntat cu copii care să fi fost afectați de fotografiile ajunse în mediul online fără discernământul lor. „Din experiența mea încă nu am întâlnit copii cărora să le fie afectată dezvoltarea cognitivă sau emoțională. Consider că este mai mult o problemă ce ține de siguranța copiilor. Dacă te uiți la poze cu prietenii și familia și se râde de tine, într-un anumit context, poate avea și efecte negative, dar nu așa mari. Eventual putem vorbi de o nesiguranță, depinde de cum e copilul educat”, spune psihologul sibian.

Poliția Română dezvoltă o campanie prin care încurajează copiii să nu posteze date cu caracter personal deoarece poate fi periculos. „Datele personale nu se postează! Pentru siguranța voastră, încercați să nu dezvăluiți prea multe detalii despre voi!”, este mesajul Poliției Române.

 

Ultima oră

Comentariul meu