prăjiturile mai scumpe cu până la cincisprezece la sută la cofetăriile din sibiu - „dacă nu creștem prețurile, într-o bună zi vom închide”

O parte din proprietarii cofetăriilor din Sibiu au decis să își scadă marja de profit pentru a putea rezista pe piață, în ciuda scumpirilor exorbitante la făină, ouă, ulei, unt, lapte și ambalaje. Cel mai mult îi îngrijorează creșterea alarmantă a prețurilor la materia primă, precum și costul utilităților. 

Pentru a face față valului de scumpiri, patiserii și administratorii cofetăriilor s-au gândit la o serie de măsuri pentru a-și ține afacerea în viață. Prăjiturile mai scumpe cu câteva procente este una dintre soluțiile cu care patronii încearcă să rezistă. Aceștia spun însă că nici măcar cu o creștere de 7% sau 10% nu fac față prețurilor la lactate, făină și chiar la ambalajele de carton, care cresc de la o lună la alta.

Prăjituri mai scumpe cu până la 15%

Administratorul cofetăriei Naty Delice, Ioan Piloiu, este unul dintre cei care au scumpit prăjiturile cu mai multe procente. „Facem foarte greu față scumpirilor. Noi am crescut prețurile undeva la 7% în 2022, dar suntem forțați ca în 2023, având în vedere inflația, să creștem cel puțin cu 15%. S-au mărit prețurile la unt, ouă, făină, ciocolată, utilități, iar factura la curent „ne termină”, pentru că avem toate cuptoarele și frigiderele pe curent electric. Cu toate acestea, noi am preferat ca anul acesta să scădem din marja de profit și să nu creștem foarte mult prețurile. Suntem forțați de contextul economic să creștem prețurile după 1 ianuarie, dacă nu într-o bună zi vom închide”, spune Piloiu.

Vernicianu Marcela, Administrator la Mar & Di Căsuța Dulce Sibiu, apreciază că mărirea prețurilor prăjiturilor cu 10% este necesară în contextul scumpirilor. În privința materiei prime nu s-a gândit să se orienteze spre alți furnizori care ar avea produse mai ieftine, spune Vernicianu, calitatea primează. „Supraviețuim foarte, foarte greu. Sunt produse la care prețul s-a dublat sau chiar triplat. Nu putem mări prețurile cu mai mult de 10%. Pe perioada verii am ieșit la liman pentru că au mai fost evenimente. Toți furnizorii ne fac discount-uri, dar peste tot lucrurile stau la fel de greu. S-au scumpit și chiriile, impozitele sunt mai mari, nu mai vorbim de curent și gaz. Merg în lanț una după cealaltă. Doar ambalajele mă costă 1000 de euro pe lună. Dacă îi ceri omului, pe lângă banii pentru tort, să plătească și cutia, atunci este o problemă”, spune Vernicianu.

prăjiturile mai scumpe cu până la cincisprezece la sută la cofetăriile din sibiu - „dacă nu creștem prețurile, într-o bună zi vom închide”

„Incertitudinea scumpirilor ne îngrijorează”

Administratorii altor trei cofetării din Sibiu sunt și ei îngrijorați de scumpirile la produsele de bază folosite în pregătirea prăjiturilor, însă nu s-au gândit să schimbe gramajul prăjiturilor, ci au ales ca pentru moment să aibă un profit mai mic.

„Este extrem de complicat pentru că nu poți scumpi prăjiturile la fel cum se scumpește materia primă. Prin urmare, micșorăm adaosul pentru fiecare produs, nu schimbăm o materie bună pentru una mai ieftină care nu e la fel de bună. De la zahăr la condimente, absolut tot s-a scumpit. Profitul firmei devine din ce în ce mai mic pentru că sunt costuri fixe care nu se pot modifica, mai ales că s-au mărit și costurile la energie și gaz. Până și costul ambalajelor este mai mare. Dacă pentru o cutie de carton plăteam 2 lei, acum ne costă 8 lei”, spune Luminița Richard, Proprietar al Turtha Sweet & Savoury Sibiu.

La Turtha o felie de tort costă peste 10 lei, în funcție de sortimentul ales. Tortul Noire costă 13,5 lei, o felie cu mentă și ciocolată neagră costă 13 lei, una cu castane 15 lei, iar la același preț poți lua o felie de tort Jaconde.

prăjiturile mai scumpe cu până la cincisprezece la sută la cofetăriile din sibiu - „dacă nu creștem prețurile, într-o bună zi vom închide”

De aceeași părere este și Daniela Bogdan, Administratorul cofetăriei ”Dulce Dor” din Sibiu. „Clar că trebuie să luăm măsuri, ni s-a redus foarte mult din profit. Încercăm să facem calitate și la prețurile acestea. Munca noastră nu prea mai e plătită. Tot ce înseamnă lactate, unt, smântână s-a scumpit enorm, iar prețul zahărului s-a dublat. Alimentele de bază s-au scumpit foarte mult, nu mai zicem de gaz și curent, iar cartoanele s-au scumpit și ele”, spune Bogdan.

Oricât de mult ar încerca, administratorilor le este imposibil să mărească prețurile la prăjituri astfel încât să acopere costurile și să mai și rămână cu profit. „Dacă materia s-a scumpit cu 100%, eu nu pot să scumpesc produsele nici cu 50% la sută. Marja de profit a scăzut, obiectivul nostru este să găsim calea de mijloc. O scumpire foarte mare este la făină și la uleiul de palmier, foarte mare la unt și la utilități, plasticul s-a scumpit. Este o perioadă dificilă, incertitudinea scumpirilor ne îngrijorează”, spune Mareș Andrei, Directorul general al Cofetăriei Misam.

prăjiturile mai scumpe cu până la cincisprezece la sută la cofetăriile din sibiu - „dacă nu creștem prețurile, într-o bună zi vom închide”

Cofetăria Misam are prețuri pentru toate buzunarele, cuprinse între 5 și 10 lei. Un choix à la crème costă 6 lei, o ciocolatină 7 lei, un ecler cu ciocolată 5 lei, același preț îl are și amandina.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Toate pozele sunt făcute să te facă să cumperi iară la Misam doamna Maristela Mareș are impresia că e stăpână multor persoane.. Domnii de la Anf când veneau în control hau hau în birou plicu și pachetu cu prăjituri..Asta contează pentru anumite persoane „Baniiiii”.