Ziua va avea, astfel, 25 de ore și va fi a doua cea mai lungă zi din an după cea din primăvară (martie), când s-a trecut la ora de vară. Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar, scrie euronews.ro
Renunțarea la trecerea la ora de vară/ora de iarnă
În februarie 2018, într-o rezoluție votată în Parlamentul European, eurodeputații au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor.
Mai multe iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane.
O consultare online a arătat că un număr ridicat de europeni (86% dintre respondenți) sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. Ulterior acestui sondaj, eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.
Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus, însă, această decizie a fost amânată.