laptele s-a scumpit vertiginos și la sibiu - explicații de la producători și țăranii care vând la tarabă în piețe

Producătorii de produse lactate au avut de suferit în ultima perioadă din cauza creșterii prețului la lapte – tot mai puțini cumpărători le-au achiziționat produsele. Frica lor este legată și de perioada postului ce urmează să vină, care a marcat mereu o scădere a vânzărilor.

Laptele s-a scumpit foarte mult, față de anul trecut s-a dublat prețul. Motivele principale au fost creșterea prețurilor la carburanți și la utilități, adică la curent, gaze și apă, precum și creșterea prețurilor la furaje – s-au scumpit porumbul, lucerna… tot ce ține de furaje. În luna noiembrie se simte de obicei o scădere a clienților, fiind perioada de începere a postului. Acum, cu toate scumpirile astea, se va simți cu atât mai mult”, ne-a declarat Magda Horhat, Administrator la Seviș.

Și producătorii locali se confruntă cu pierderi în această perioadă. Una dintre ei, Elena, ne-a mărturisit că pentru a-și vinde marfa o să facă reduceri în perioada următoare, în speranța că de sărbători va reuși  să-și recupereze pierderile. „Sticla de 2 litri costă 10 lei – cu 2 lei s-a scumpit laptele. În perioada ce urmează, noi ca producători o să facem și reducere ca să ne putem vinde produsele, să avem după ce trăi. Sperăm ca după post, când o să vină sărbătorile, să existe mai mulți clienți”, ne-a spus Elena. 

„Laptele s-a scumpit cu aproximativ un leu litrul. Clienții s-au plâns de scumpire, sunt nemulțumiți. Perioada de post nu ne îngrijorează foarte tare. Numărul de clienți scade foarte puțin, pentru că avem clienții noștri fideli. De obicei, în perioada sărbătorilor se simte o creștere mai mare a numărului de clienți. Prețul la lapte nu știu dacă va mai crește, depinde cum merg lucrurile”, ne-a transmis un alt producător. 

Ultima oră

Comentariul meu