cerul europei ”invadat” de avioane nato - se simulează un exercițiu nuclear

Avioanele NATO au ”invadat” cerul Europei. Până la sfârșitul lunii octombrie se va desfășura exercițiul nuclear NATO. 

Exercițiul „Steadfast Noon” implică 14 țări și până la 60 de aeronave de diferite tipuri, inclusiv avioane de luptă de generația a patra și a cincea, precum și avioane de supraveghere și avioane cisternă, relatează impact.ro

„Scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea”

Exercițiul urmează să se încheie la 30 octombrie.

Ca și în anii precedenți, vor participa bombardiere cu rază lungă de acțiune B-52 ale SUA; în acest an, acestea vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord, precizează NATO, scrie ukdefencejournal.org.uk.

„Zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduiește exercițiul, precum și deasupra Mării Nordului și a Regatului Unit. Nu sunt folosite arme reale. Acest exercițiu contribuie la asigurarea faptului că descurajarea nucleară a Alianței rămâne sigură, securizată și eficientă”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Steadfast Noon este găzduit în fiecare an de un alt stat aliat NATO.

Noul concept strategic al NATO, adoptat de liderii aliați la summitul de la Madrid din iunie, precizează clar că „scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni coerciția și de a descuraja agresiunea”.

Exercițiul a fost planificat înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

Acesta subliniază că, „atâta timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară. Obiectivul NATO este o lume mai sigură pentru toți; încercăm să creăm un mediu de securitate pentru o lume fără arme nucleare”.

Trebuie spus că acest exercițiul a fost planificat înainte ca Rusia să lanseze o invazie în Ucraina în februarie 2022. Acesta implică participarea unor avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, dar acestea nu vor fi înarmate cu focoase nucleare.
La exercițiu vor participa 14 din cei 30 de membri NATO, cu avioane cu armament convențional, avioane de supraveghere și de realimentare.

Exercițiul se desfășoară în fiecare an şi nu implică folosirea de bombe nucleare cu focos activ.

Ultima oră

Comentariul meu