mașinile electrice nu mai sunt profitabile - “plinul” costă la fel ca la una pe benzină
foto: arhivă

Odată cu scumpirea energiei, pentru proprietarii de mașini electrice, trecerea la mobilitate verde nu mai este la fel de profitabilă. Stațiile publice au mărit tarifele, prin urmare șoferii ajung să plătească la fel care cei care conduc mașini pe benzină sau motorină.

Anda Niculae conduce o mașină full electrică de mai bine de un an. Cel mai des o încarcă acasă, iar asta îi crește consumul până la 500 de kwh pe lună. Anda Niculae: “Am o factură de 1.250 de lei la prima vedere. Enorm… este greu de suportat pentru orice salariu. Mașina electrică este foarte convenabilă, tariful nu e convenabil”. Odată cu scumpirea energiei, drumurile lungi au ajuns costisitoare pentru orice șofer, potrivit Digi 24.
O mașină electrică va consuma pentru 1.000 km aproximativ 190 kWh. Pentru aceeași distanță, o mașină clasică va consuma, în funcție de combustibil, aproximativ 70 litri de benzină, respectiv 60 de litri de motorină. Tradus în bani, șoferii de mașini verzi care vor încărca la stațiile publice vor scoate din buzunar peste 470 de lei, la fel ca cei care merg cu o mașină pe diesel sau benzină.
Doar cei care își încarcă acasă vor ieși mai ieftin. Însă riscă să nu se mai încadreze în plafonul subvenționat de stat. Chiar și așa, ministrul Mediului tot ține partea mașinilor electrice.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: “Când o gospodărie depășește pragul de 255 de kwh consumați ajunge la un preț de aproximativ 2 lei și la acest preț încă este în pragul de rentabilitate inclusiv mașina electrică”.
O altă problemă sunt stațiile de încărcare. Pe lângă că sunt puține, ele încarcă extrem de încet. Doar unul dintre șapte puncte de încărcare este “fast charge”. Asta înseamnă că la peste 80% dintre prize trebuie să stai cel puțin 5-7 ore pentru a încărca mașina de la aproape 0%, la 100%.
Christoph Bucher, producător stații de încărcare: “Acum, România deține cam 0,2% din stațiile de încărcare publice ale Europei. Comparativ cu Germania care are 20% dintre stațiile de încărcare”.
Țări precum Olanda, Luxemburg, Germania, Portugalia și Suedia au cele mai multe stații de încărcare. Țările cu cele mai puține stații sunt Lituania, Cipru, Grecia, Estonia și Polonia.

Ultima oră

Comentariul meu