Cum să culegi ciupercile corect - Specialist în micologie: „Miceliul se află în substrat”

Pe lângă identificarea corectă a ciupercilor comestibile, este foarte important și modul de culegerea a acestora. Colectarea abuzivă a acestora poate duce la dispariția lor.

Cum să culegi ciupercile corect - Specialist în micologie: „Miceliul se află în substrat”

Am discutat atât cu amatori care culeg ciuperci pentru consumul personal sau pentru a vinde în piață, cât și cu un specialist în micologie pentru a afla dacă este o anumită metodă de culegere a acestora sau nu există o regulă anume. Tiberius Balaeș, lector la Facultatea de Biologie din Iași și specialist în micologie, susține că modul de a le culege nu contează, atâta timp cât nu este vorba despre colectarea abuzivă a acestora.

„Nu contează cum le alegem. Nu afectează în niciun fel dacă le culegem cu tot cu rădăcină deoarece miceliul se află în substrat. Dacă le tăiem este posibil să pierdem și alte părți din ciupercă. În schimb, colectarea abuzivă la afectează. Prin colectare abuzivă ne referim la colectare ilegală, excesivă, cantități uriașe care merg spre export, cam ce se întâmplă la noi în România”, spune specialistul în micologie.

Cum să culegi ciupercile corect - Specialist în micologie: „Miceliul se află în substrat” Cum să culegi ciupercile corect - Specialist în micologie: „Miceliul se află în substrat”

Pe de altă parte, culegătorii amatori care vin cu ciupercile în Piața Cibin pentru a le vinde nu au auzit de colectarea abuzivă. Ei știu să recunoască ciupercile după „metode tradiționale” și le culeg cu tot cu rădăcină. „Cu mănuși le prind de sub frunze și le culeg. Eu le rup direct pentru că au rădăcină mică și pot fi culese foarte ușor”, spune Văcăruș, unul dintre cei care vând ciuperci în piața din Sibiu.
Văcăruș culege ciuperci de la 17 ani și este sigur când vine vorba de speciile de ciuperci comestibile pe care le alege. Încă din adolescență acesta vindea a mânătărgi uscate. Acum avea pe tarabă expuși veneciori, parizoane și creasta cocoșului, culeși din Tălmaciu, zona Fântânița Haiducului. „Adun acum când e sezonul, când plouă mai mult. Dacă e secetă nu se fac. Iuțarii (n.r. Lactatus Piperatus) se deosebesc de cei  otăvitori atunci când îi rupi. Dacă iese „lapte” din ei sunt buni, iar din care nu iese nu sunt buni, sunt otrăvitori”.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică