video: turcan, despre noul spital județean - „suntem, cel mai probabil, eligibili pentru pnrr”

Raluca Turcan a spus, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că noul spital județean al Sibiului este, „cel mai probabil”, eligibil pentru finanțare prin PNRR. Deputatul PNL a mai precizat că „niciun politruc” nu își va permite să ignore un plan de investiție în sistemul sanitar precum cel realizat de Consiliul Județean. 

video: turcan, despre noul spital județean - „suntem, cel mai probabil, eligibili pentru pnrr”

Raluca Turcan a spus, vineri, la Sibiu, că proiectul noului spital județean este unul matur și nu poate fi ignorat în nicio evaluare de finanțare. „Spitalul nou Județean de Urgență din Sibiu este un obiectiv care nu poate fi ignorat în nicio evaluare de finanțare pentru că a fost atât de bine făcut încât niciun politruc nu își permite să ignore un plan de investiție în sistemul sanitar atât de bine realizat cum a fost acesta, făcut de către Consiliul Județean. De ce spun lucrurile acestea? Finanțările în sănătate, pe PNRR, au trecut prin diferite etape. Prima schemă și evaluare de investiții în infrastructura sanitară a fost făcută în perioada în care eu eram vicepremier, iar Marcel Boloș era ministrul Fondurilor Europene și am finalizat primul draft de PNRR. Preocuparea noastră a fost ca orice euro care vine din PNRR să fie astfel direcționat încât contractul să fie încheiat până în anul 2023 și finalizat până în anul 2026. Ca atare, nu am urmărit nicio împărțire mercantilă politică a fondurilor europene, am mers direct pe obiective de investiții realizabile. 

Ulterior, s-au perindat la ministerul Sănătății mai mulți miniștri. Pentru că proiectul a fost bine făcut și într-un avans de minim doi ani în comparație cu alte investiții sanitare, nimeni nu a putut să-l ignore. Mai mult decât atât, a fost ultimul val al unui draft de criterii de evaluare pe care le-au prezentat cei de la ministerul Sănătății. Prima reacție a fost <<vai, spitalul județean Sibiu va fi scos din PNRR și va rămâne fără finanțare>>. După cum bine cunoașteți, atunci punctul nostru de vedere a fost unul cât se poate de stabil din punct de vedere al emoției evaluării momentului respectiv. Da, poate unii au avut motive clare de îngrijorare, dar noi cunoscând temeinicia realizării acestui proiect, am fost convinși că acele criterii nu pot rămâne așa cum au fost ele prezentate în primul draft și că de fapt, în criterii vom specifica foarte clar că prin PNRR orice investiție spitalicească, mai ales una matură din punct de vedere al implementării, poate să fie eligibilă pentru finanțare”, a spus Raluca Turcan în cadrul conferinței de presă. 

Aceasta a precizat că joi a fost făcut un pas important în privința viitorului spital județean, astfel că proiectul este, „cel mai probabil”, eligibil pentru finanțare prin PNRR. Pe lângă banii de la PNRR, vor mai exista și alte surse de finanțare.

„Ultimele criterii aprobate de către Guvern arată că există un nivel maxim al investiției din PNRR care poată să meargă pe infrastructura spitalicească. În paralel, împreună cu ministerul Fondurilor, a fost elaborată o ordonanță de urgență, astfel încât printr-un parteneriat, Banca Europeană de Investiții, co-finanțări din PNRR, co-finanțări din programul operațional de sănătate, să se poată finanța investiții integrate în infrastructura spitalicească. De aceea, din perspectiva Spitalului Județean Sibiu, ieri (n.red.: joi) a fost făcut un pas important înainte pentru că suntem, cel mai probabil, și lucrul acesta va fi anunțat, eligibili pentru co-finanțare prin PNRR, urmând ca ulterior, în cadrul legal deja pregătit să fie identificate și prezentate celelalte surse de finanțare. Vă spun lucruri care știu sigur că se rezolvă și lucruri făcute pentru că altfel vindem iluzii. În momentul în care se finalizează toate celelalte surse de finanțare și va fi clară schema de finanțare a spitalului, ea va fi prezentată public. Nu doresc să intru în speculații, de unde, cât și cum”, a mai spus Turcan.  

Ultima oră

Comentariul meu