pilon pensie bani

Premieră în România! Pilonul doi de pensii ar putea termina anul pe minus, pentru prima dată de la înființarea sa! Românii vor fi afectați, deoarece asta înseamnă mult mai puțini bani pentru persoanele care contribuie la astfel de fonduri.

Deja, unii dintre cei care s-au pensionat anul acesta s-au trezit că au în conturi mai puțini bani decât sumele cu care au contribuit, notează observatornews.

Economiile din Pilonul 2 de pensii au scăzut cu 8,5% au scăzut de la înce­pu­tul anului şi până pentru milioane de sa­la­riaţi. Asta după ce, toate cele şapte fonduri de pensii ale Pilonului 2 au ieşit, în urma investiţiilor făcute, pe minus, cu un procent cuprins între 3,5 şi 10%. „În ultimele zile, vedem din nou creşterea puternică a costurilor de finanţare ale statului. Deja au ajuns la peste 9%, ceea ce înseamnă că şi următoarea raportare va arăta tot o pierdere de valoare a fondurilor de pensii. Undeva la 60% din active sunt în titluri de stat. titlurile de stat româneşti au pierdut puternic din valoare în prima parte a anului, odată cu creşterea inflaţiei”, a declarat Adrian Codîrlașu, CFA România.

„Este prima dată în cei 12 ani de funcţionare când fondurile pilon 2 şi pilon 3 sunt pe minus”, a declarat Cristian Tudorescu, analist economic. În prima jumătate a acestui an, peste 5.800 de români care s-au pensionat şi-au retras banii din Pilonul 2 şi au primit 118 milioane de lei. Potrivit ASF, peste 65% dintre ei au avut un profit cuprins între 10 şi 50%. Dar au existat şi situaţii în care unii s-au trezit cu mai puţini bani în cont.

„În acele cazuri, fie au contribuit o perioadă prea scurtă de timp sau au contribuit cu intermitenţe. În 2022, au scăzut pieţele, e posibil să le fi scăzut acea valoare. Câteva zeci de persoane nu au primit toată suma cu care au contribuit. Însă administratorii sunt obligaţi să completeze acea sumă”, a declarat Cristian Tudorescu, analist economic. „Administratorul acelui fond de pensii plăteşte diferenţa. Prin lege este obligat să constituie rezerve în acest sens”, a declarat Adrian Codîrlașu, CFA România.

Administratorii au un fond de rezervă de peste 900 milioane de lei pentru a plăti sumele garantate prin lege în Pilonul II. Specialiştii spun că cei care se pensionează în această perioadă îşi pot amâna retragerea banilor până când bursele îşi revin. „Legea permite fie să scoată toţi banii deodată, fie să îi scoată eşalonat. Îşi alege un număr de ani în care îi va primi”, a declarat Adrian Codîrlașu, CFA România. 7,8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii cu 3,75% din venitul brut lunar. Contribuţie care ar fi trebuit să crească până la 6% încă din 2018.

„Orice ban suplimentar virat către pilonul 2 înseamnă că este luat de la pilonul 1. Care ştim că e pe minus cronic. Şi atunci, de fiecare dată, discursul politic e că se iau din banii pensionarilor actuali”, a declarat Cristian Tudorescu, analist economic. Din ianuarie 2024, contribuţia la pilonul 2 ar trebui să crească la 4,75%, conform unei legi adoptate în luna iunie.

Ultima oră