fabrica de zahar ludus
Sursa Foto - ludusonline.ro

Sibianul Teodor Aflat, împreună cu reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație, au participat ieri la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a Fabricii de zahăr. Cultivatorii români de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni, conform Radio România Târgu Mureș, reușind astfel să salveze fabrica de la închidere și demolare. 

„Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că de vreme ce noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat Teodor Aflat.

 Termenii contractului semnat ieri de cele două părți sunt confidențiali. În afară de faptul că se vor menține cele 150 de locuri de muncă, liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif, nu a dorit să declare deocamdată mai mult. ”Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem și noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment. Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat.

Fabrica de zahăr din Luduș aduce cei mai mulți bani la bugetul local

Fabrica de zahăr din Luduș este cel mai mare contributor la bugetul local, a declarat Primarul Cristian Moldovan la Radio România Târgu Mureș. „Avem cel mai important brand al orașului nostru, zahărul de Luduș, care se salvează cu această ocazie. Este foarte important, pentru că a ajuns un brand de nivel național, recunoscut ca fiind zahărul cel mai de calitate din țară. În plus, există un număr important de cultivatori în orașul Luduș, iar ei pot face în continuare afaceri cu fabrica de zahăr. Și mai este încă un avantaj: sunt mai multe firme locale care au colaborat de-a lungul timpului cu fabrica de zahăr”, a declarat Moldovan.

Tensiunile au apărut la Luduș de mai multe luni, de când patronii francezi i-au anunțat pe cultivatorii de sfeclă cu care aveau contract că întrerup producția și închid fabrica, iar salariații au fost trimiși în șomaj tehnic. După ce compania franceză Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, aceasta s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr. În luna iunie a anului trecut, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale păguboase cu zahăr din România.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică