Decizia referitoare la trecerea cursurilor în format online sau hibrid în cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu întârzie să apară. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România declară că “învățământul ar trebui să fie centrat pe studenți și nevoile acestora” și spune că e nevoie de consultări ample cu studenții și cu întreaga comunitate universitară.
Deși studenții și-au manifestat în repetate rânduri îngrijorarea față de trecerea într-un altfel de sistem decât prezența fizică la cursuri, zvonurile despre trecerea în formatul online persistă. Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu nu a luat însă o hotărâre oficială – reprezentanții acesteia spun că în perioada următoare fiecare facultate în parte va propune modul în care studenții săi vor continua anul universitar, iar decizia finală va fi luată după o ședință care va avea loc probabil luna aceasta. „Deocamdată nu s-a luat nicio decizie, au venit propuneri din partea facultăților referitoare la proporția dintre activitățile cu prezență fizică și cele online, și sunt în limita valorilor maxime pe care le-a dat ARACIS-ul . Unii au propuneri mai mici, alții la limita maximă aprobată”, declară Ioan Bondrea, Președinte al Senatului ULBS.
ARACIS este Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, și are misiunea de a elabora standarde de calitate cu privire la modul de desfășurare a activităților de predare, învățare, cercetare, instruire practică și evaluare, pe care universitățile trebuie să le respecte atunci când organizează cursurile.
Formatul online a fost programat iarna din motive de economisire
Cea mai importantă federație studențească din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), își exprimă îngrijorarea față de starea de incertitudine legată de organizarea cursurilor în format fizic sau online. În același timp, ANOSR susține că universitățile au rețineri în privința consultării ample a studenților referitor la modalitatea de organizare a cursurilor – în format fizic, online sau mixt. Alianța – din care fac parte șase organizații studențești din Sibiu – spune că sunt universități care nu au organizat nicio dezbatere sau consultare cu studenții pe această temă.
“Semnalăm necesitatea de a exista predictibilitate în procesul educațional și reiterăm faptul că învățământul ar trebui să fie centrat pe studenți și nevoile acestora. Din păcate, în unele cazuri, activitatea didactică în format online a fost programată pentru lunile de iarnă, din considerente de economisire a energiei termice, iar nu datorită specificului activității didactice sau a nevoilor transmise de către studenți. Un alt aspect extrem de îngrijorător este faptul că există universități care nu au organizat nicio dezbatere sau consultare cu comunitatea universitară, decizia fiind luată tacit sau asociată cu o extindere a hotărârii privind modalitatea de desfășurare a activității didactice din semestrul al doilea al anului universitar anterior”, declară ANOSR.
În același timp, Alianța subliniază necesitatea unor consultări ample cu studenții și cu întreaga comunitate universitară, ”astfel încât să existe o dezbatere reală cu privire la potențialele beneficii aduse de învățământul mixt și la modalitatea de reglementare a acestuia în funcție de specificul fiecărui program de studiu”.
De ce nu se pun te toata cladirea panouri fotovoltaice?