Muzeu, locuințe, birouri și magazine în locul zonei industriale Independența - Fodor: „Au avut loc primele dezbateri”

Situl industrial al fostei platforme a fabricii Independența va intra într-un proces de transformare. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că pe cele opt hectare de teren aflate în apropierea zonei centrale a orașului se va amenaja un muzeu și se vor construi locuințe, birouri și magazine. „Dacă în această zonă extrem de valoroasă se va investi, toate celelalte zone vor fi legate între ele”, a spus edilul. 

La mijlocul lunii iulie, fondul de investiții Transilvania Investments, ce deține pachetul majoritar al companiei ce are în administrare situl industrial Independența, a anunțat că va începe procesul de reintegrare a acestuia în viața comunității. Au avut loc dezbateri, iar sibienii au putut veni cu idei, astfel încât să poată deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România. 

video
play-sharp-fill

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a vorbit într-un interviu pentru Ziarul Financiar, despre această investiție pe fosta zonă industrială Independența. „La ora actuală Sif Transilvania este proprietarul zonei respective și au contractat realizarea unui PUZ. Au avut loc deja primele dezbateri publice, legat de acest plan urbanistic zonal. Este o zonă extrem de valoroasă, toți ochii sunt țintiți pe ce se poate întâmpla acolo. Am avut două sau trei întâlniri cu reprezentanții Sif și mă bucur că au luat decizia să investească în zonă. Sunt blocați de un proces, pentru că anumite clădiri au fost clasate ca monumente istorice, dar nu toate îndeplinesc din punctul lor de vedere condiții să fi fost clasate, s-a exagerat cu clasarea. Sunt într-un litigiu și au tot stat, dar acum s-au decis să pornească, unde nu este o zonă conflictuală, unde nu intră sub incidența acestui litigiu, să poată să lucreze acolo”, a spus Fodor.

Muzeu și locuințe la Independența 

Primarul Sibiului spune că în această zonă va fi amenajat un muzeu sau o sală de expoziție. De asemenea, se vor construi locuințe, spații comerciale și spații publice în care locuitorii să petreacă timpul liber. Odată cu acest proiect, se va reabilita și Orfelinatul Terezian, care va deveni campus pentru elevi. 

„Acolo este o clădire care cu siguranță va rămâne clasată și acolo s-ar putea amenaja un muzeu, o sală de expoziție. În jurul lor vor fi locuințe, birouri, spații comerciale, zone verzi, o zonă pentru populația care stă acolo să stea pe bănci, să povestească, mai ales că administrația locală amenajează malurile râului Cibin. Pentru noi ar fi foarte… vă dați seama, între această zonă frumoasă istorică și râul Cibin este această enclavă a unor clădiri care stau în paragină. Dacă ei încep, este și un drum pe care trebuie să îl deschidă, să lege strada Ocnei peste podul Cibinului să ajungem în cartierul Terezian. Acolo este și orfelinatul Maria Tereza, pe care vrem să îl reabilităm cu fonduri europene să îl redăm circuitului educațional, să devină un campus pentru elevi. Dacă în această zonă s-ar investi în sfârșit, toate ar fi legate între ele, începând cu centrul istoric, malul Cibinului, cartierul Terezian și ajungem dincolo către cartierul Tineretului, lacul lui Binder. Totul va arăta în sfârșit bine”, a declarat Astrid Fodor. 

Terenul pe care se propune a se amenaja și construi un muzeu, locuințe și spații comerciale a fost folosit anterior de fabrica Independența Sibiu, o companie producătoare de utilaje pentru metalurgie din România, înființată în anul 1875 de către maistrul forjor Andreas Rieger. Uzina a fost naționalizată în 1948, când numele societății a fost schimbat în „Uzinele Independența”. Până în 1989 fabrica a avut 5.000 de angajați, iar în 2006, avea puțin peste 700. În 2008, compania s-a divizat.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Fabrici în mijlocul orașului, țărane ? Nu sunt mai bune parcurile industriale?Păcat că nu mai vrea lumea să lucre. Toți sunt șmecheri. Iar altii țarani nostalgici.

  2. Pe Ceaușescu l-au criticat ca a depopulat satele .acum e mai grav .din contra atunci era încurajată lumea sa stea la țară, se creau fel de fel de cooperatii și greu rău totuși avea lumea unde sa muncească. Acum e pustiu cam peste tot și sunt atrași la oraș sa congestionam totul ,samsarii imobiliari sa trăiască. Nici pensionarii nu vor sa mai plece la țară ca nu au cu cine socializa .în Suedia orice sătuc are fabricuta lui unde muncește tot satul .