analist economic despre creșterea inflației - ”condițiile de viață vor ajunge la nivelul anilor 90”

Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre efectele inflației care afectează întreaga populație a României, pe fondul războiului din Ucraina.

Profesorul universitar la Academia de Studii Economice a explicat că majorarea prețurilor alimentelor de bază este o consecință a crizei energetice, dar și a faptului că țara noastră a ajuns în situația de a se baza în proporție mare de importuri. Nu valorifică o resursă importantă – agricultura – și nu încurajează producția internă, întrucât fabricile au fost vândute „capitalului străin”, relatează Euronews.ro

Inflația a ajuns la un nivel record – Alimentele s-au scumpit cu aproape douăzeci la sută

Profesorul Mircea Coșea a făcut o analiză a cauzelor pentru care rata inflației în luna septembrie se apropie de 16%. În privința alimentelor de bază, analistul susține că inflația este de cel puțin 25%.

„Nu discutăm despre o inflație pe medie. Media este 15,8% sau 15,9%, dar lucrurile sunt mult mai grave. Discutăm despre produsele care intră în consumul zilnic, esențial pentru viața acestui popor – alimentele.

La alimente creșterile sunt mult mai mari, așa încât dacă facem o inflație calculată pe produsele de bază care intră în alimentația românilor, inflația ajunge la aproape 30% dacă nu și mai mult. Sunt calcule care arată că este minimum 25% inflația pe produsele alimentare de bază”, a spus Mircea Coșea.

Mircea Coșea: „Este o inflație pe termen lung care ne va duce la niște rezultate catastrofale”

„Cauzele sunt de natură externă. Nu putem să le negăm. Tot ceea ce înseamnă efectele negative ale războiului, căderea economiei la nivel mondial, greutățile în aprovizionare. Lanțurile de aprovizionare sunt blocate în anumite domenii pentru că războiul și celelalte elemente de natura crizei energetice fac acest lucru.

Marile analize pe care le fac specialiști notorii în economie arată că inflația nu este punctuală, să nu ne înșelăm să credem că ea va scădea într-o lună sau două. Este o inflație pe termen lung care ne va duce la niște rezultate catastrofale. Intrăm într-o epocă extrem de dificilă”, a afirmat profesorul universitar de la Academia de Studii Economice.

Ultima oră

Comentariul meu