sute de balene moarte în noua zeelandă - nu au putut fi salvate din cauza rechinilor

Sute de balene au murit după ce au eșuat pe un lanț de insule îndepărtate din Pacificul de Sud, care aparțin de Noua Zeelandă, potrivit echipelor de salvare și ecologiștilor.

Departamentul pentru Conservarea Naturii din Noua Zeelandă a declarat, pentru CNN, că aproape 500 de balene au eșuat în Insulele Chatham, aflate la 840 de kilometri la est de Insula de Sud, în două evenimente separate, relatează Mediafax.

Dave Lundquist, un consilier al departamentului, a spus că echipele de salvare nu au încercat să transporte balenele eșuate în ape adânci deoarece în zonă sunt numeroși rechini. De aceea, balenele supraviețuitoare au fost eutanasiate pentru a le curma suferința, a spus el.

„Această decizie nu este niciodată luată cu ușurință, dar în astfel de cazuri este cea mai bună opțiune”, a declarat Lundquist.

Daren Grover, directorul general al organizației de salvare Project Jonah, a explicat că majoritatea balenelor erau deja moarte când au ajuns la țărm, iar supraviețuitoarele aveau o stare de sănătate precară.

„A avea un număr atât de mare de balene într-un singur loc este neobișnuit, dar cu siguranță nu este ceva nemaiauzit”, a spus el.

Pe lângă riscul reprezentat de rechini, era „aproape imposibil” pentru echipele de salvare să se deplaseze în Insulele Chatham în timp scurt.

Incidentul are loc la mai puțin de o lună după ce aproximativ 200 de balene au murit pe coasta Tasmaniei, în Australia. Este obișnuit ca balenele să eșueze, dar comportamentul nu este bine înțeles, potrivit Departamentului pentru Conservare. Majoritatea oamenilor de știință cred că balenele individuale eșuează pentru că sunt bolnave și se apropie de sfârșitul duratei lor naturale de viață.

Ultima oră

Comentariul meu