foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”

Prețurile brânzeturilor au crescut în ultima perioadă, iar producătorii locali susțin că au din ce în ce mai puțini clienți. Producătorii justifică scumpirea branzeturilor prin scăderea producției de lapte de oaie, precum și creșterea chiriilor la spațiile în care își desfășoară activitatea comercială. 

foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”

Elena Topolog este producător local, iar prețurile brânzeturilor sale nu au crescut foarte mult față de anul trecut. Clienții nu mai sunt însă la fel de mulți, iar motivul nu pare să fie lipsa laptelui de oaie. “Am scumpit și noi brânza, dar cu foarte puțin, la noi e aproape același prețul ca anul trecut. Clienții care au fost mulțumiți vin, iar cei care nu, nu.  Nu mai avem de gând să scumpim.  E tot mai rău, dar noi suntem producători, avem oi, vaci, capre, suntem cu produsele noastre, deci nu cumpăr de la alții, am produse de la animalele mele. Acum nu mai mulgem oile, avem brânză de vacă și de capră. Oile nu s-au mai muls de mult pentru că nu a fost lapte”, ne-a spus Elena.

foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”

”Laptele s-a scumpit de la întâi septembrie datorită faptului că a scăzut laptele de oaie, nu mai este de la țurcanele românești . O să fie în continuare creștere, fiindcă este tot mai puțin lapte și foarte mulți producători dau laptele către fabrici pentru că primesc un preț ok, și prea puțini mai fac un produs finit până la consum. Prețurile s-au scumpit cu aproximativ 10%. Am încercat să nu ridicăm prețurile atât de mult față de restul pieței ca să ne menținem clienții. Sunt însă clienți care reacționează și tot li se pare mult, probabil din cauza costurilor ridicate, deja și dacă crește un leu ți se pare mult și pentru că nu mai au valoare banii, deci inflația se simte clar. Sunt clienți care se plâng că au crescut prețurile, sunt clienți care, chiar dacă s-au scumpit, știu că este normal în perioada în care trăim acum și sunt clienți care vin în continuare pentru că vor calitatea produsului”, ne-a mărturisit Maria Ivan, vânzătoare la magazinul „La Mimi”.

foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”

Chiria mai mare a dus la creșterea prețurilor

Pe lângă laptele care a devenit mai scump, o altă problemă cu care se confruntă producătorii de brânzeturi este chiria pe care o plătesc pentru stand. “S-au scumpit, dar nu foarte mult. E din cauza chiriei”, ne-a spus unul dintre ei.

Tot de chirie s-a plâns și Vetuza Huzu, care a fost nevoită să crească prețurile pentru că totul a crescut în această perioadă. „Toate s-au scumpit, inclusiv brânzeturile. Ni s-au scumpit foarte multe și nouă, precum chiria pe masă. A trebuit să scumpim și noi, nu am avut ce face. De exemplu, telemeaua proaspătă era 35 de lei, iar acum este 38; burduful de munte era 80, acum e 100; telemeaua veche era 40, acum este 45,5; cașcavalul de la 60, s-a făcut 65. Lumea se plânge, sunt oameni care nu au posibilități, înainte aveam mai mulți clienți. Acum nu mai au oamenii bani, sunt tot mai puțini, toată lumea se plânge de bani. Mai avem clienți, dar nu mai iau cantități mai mari, se plâng și iau mai puțin, mai ales cu gazul și curentul, toată lumea se plânge că vine iarna”, spune Vetuza.

foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”foto brânză mai scumpă în piață la sibiu - producătorii se justifică: “nu am avut ce face”

Ultima oră

Comentariul meu

Publică