Un chirurg din București care nu a operat de zece ani este plătit cu 10.000 lei pe lună

Un chirurg de la Institutul Marius Nasta din București nu a operat nici măcar un pacient în ultimii 10 ani și, cu toate acestea, este plătit cu peste 10.000 de lei pe lună. Legea a fost de partea lui și a putut fi dat afară, deși managerul spitalului a introdus criterii de performanță, astfel încât chirurgii ar trebui să aibă minim 5 pacienți internați lunar. Medicului i s-a părut abuzivă măsura, astfel că a dat spitalul în judecată. Acesta a pierdut procesul în primă fază, însă poate contesta decizia, scrie Digi24.

„În ultimii 10 ani nu a operat niciun pacient. A refuzat să vadă pacienți, a redirecționat pacienții către o instituție din afara României pentru un diagnostic care se putea trata în România expunând statul la cheltuieli de tratament nejustificate”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. 

Pentru aceste lucruri a fost cercetat de comisia de disciplină de nenumărate ori, dar de fiecare dată instanța i-a dat dreptate și a nu putut fi dat afară. Medicul lucrează în secția de Chirurgie Toracică a Institului Marius Nasta de peste 20 de ani. „Din păcate, legislația românească nu ne permite să fim atât de categorici ca în cazul spitalelor private. Să nu aibă niciun pacient atât amar de vreme și să ai un salariu 100% mi se pare cam mult, incorect pentru restul populației”, spune Ioan Cordoș, șef secție Chirurgie Toracică.

Salariul unui chirurg toracic de la Institutul Marius Nasta este cuprins între 10 mii și 14 mii de lei. Sunt bani pe care-i ia în mână, indiferent dacă operează sau nu. Iar nevoia pacienților e una mare, la chirurgie toracică sunt operații anual, peste 1.000 de pacienți. „E ceva inimaginabil și inacceptabil. Se răsfrânge asupra corpului profesional de medici și asistenți care plătesc ponoasele pentru lenea unora sau refuzul altora”, spune un pacient. 

„Dacă 95% din angajații unui spital public, sunt o parte, 5%, care nu au internări, care refuză să vadă pacienți și mi se pare nefiresc să nu ai aceste criterii de performanță. Pentru această etapă a procesului, Institutul Nasta a câștigat procesul, iar judecătorii au considerat normal acest algoritm”, spune Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta.

Medicul chirurg a fost contactat de Digi24 și a fost scurt în declarații. „Sunt un simplu salariat”, a spus acesta, adăugând că nu depinde de el să opereze, ci de șeful de secție. 

Institutul Marius Nasta nu este singurul spital care are medici cu zero activitate, dar statul îi plătește la fel ca pe ceilalți. De-a lungul anilor mai mulți miniștrii ai sănătății au încercat să impună criterii de performanță în spitalele de stat, dar riposta sistemului a fost atât de mare încât au renunțat. 

Sursa: Digi24

Ultima oră

Comentariul meu

Publică