sibiul nu renunță la luminițele de crăciun din cauza facturilor la curent - „instalațiile sunt pe led”
Sursa: Facebook/Târgul de Crăciun din Sibiu

Mai multe orașe din România au luat decizia ca, în acest an, de sărbători, iluminatul festiv să nu mai fie o prioritate. Din cauza facturilor mari la energie și pentru a reduce consumul de curent, autoritățile au decis fie să nu mai aprindă luminițele, fie să cumpere unele cu becuri led. În alte orașe, feeria sărbătorilor se va simți doar în zona centrală, acolo fiind singura locație unde se vor aprinde instalațiile de Crăciun. În județul Sibiu, primarii nu iau în calcul să oprească complet iluminatul festiv, ci caută alte variante. În comuna Șelimbăr, de exemplu, există deja figurine cu becuri led și se discută dacă perioada în care luminițele vor fi aprinse va fi aceeași ca în anii precedenți ori mai scurtă. În municipiul Sibiu, iluminatul festiv va fi aprins în centrul orașului odată cu deschidere Târgului de Crăciun, urmând ca pe arterele din oraș, luminițele să fie aprinse abia după 1 decembrie. Mai multe, și aici decorațiunile și instalațiile sunt cu led. 

Pentru a evita facturile astronomice la energie în perioada sărbătorilor de iarnă, mai multe primării din țară caută alternative. Din acest motiv, Crăciunul va veni cu mai puține luminițe față de alți ani. În Târgu Jiu, de exemplu, municipalitatea renunță la bradul artificial, împodobit cu zeci de mii de becuri, în detrimentul unuia natural împodobit cu leduri. Tot în județul Gorj, la Târgu-Cărbunești, bugetul pentru iluminatul festiv este unul de „criză”: orașul va fi împodobit cu ghirlandele vechi și câteva închiriate pentru zona urbană. În Brașov, oraș unde are loc anual târgul de Crăciun, cheltuielile se reduc cu 15%, așadar iluminatul va fi mai puțin festiv față de alți ani. Aceleași măsuri vor fi luate și de primăriile din Timișoara și Iași, notează observatornews.ro. 

sibiul nu renunță la luminițele de crăciun din cauza facturilor la curent - „instalațiile sunt pe led”
Sursa: Facebook/Târgul de Crăciun din Sibiu

Instalațiile din Sibiu sunt cu LED

Toate instalațiile din municipiul Sibiu sunt cu led, astfel că facturile la energie nu vor fi astronomice. Municipalitatea anunță că centrul istoric va fi împodobit la fel ca în fiecare an, fiindcă sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de bucurie pentru sibieni. Luminițele din inima orașului vor fi aprinse în 11 noiembrie, atunci când se va deschide Târgul de Crăciun. „Centrul istoric va fi împodobit de sărbători și anul acesta pentru că sărbătorile de iarnă sunt mereu un prilej de bucurie pentru sibieni, parte din farmecul acestora fiind și aspectul festiv al zonei centrale. Astfel, iluminatul de sărbătoare va porni în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet, Piața Aurarilor, strada N. Bălcescu, în zona străzii Cetății și pe alte câteva străzi din zona centrală in 11 noiembrie, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Mai cu seamă, decorațiunile instalate în cadrul Târgului de Crăciun sunt și ele pe led. „Târgul de Crăciun este destul de eficient din punctul de vedere al iluminatului. Luminile sunt pe led, din ultimii ani când am făcut investiții. Foarte mult nu putem eficientiza, pentru că este destul de eficientizat. Avem decorațiuni cu led, atât pe cele ale primăriei, cât și pe cele instalate de noi. Nu dorim să luăm decizii care să afecteze în mod negativ târgul, dar vom fi mai responsabili în privința momentului în care vom aprinde instalațiile și când le vom stinge”, a declarat Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun. 

CITEȘTE ȘI: CÂND SE DESCHIDE TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN SIBIU

În schimb, chiar dacă luminițele festive sunt cu led, primăria încearcă totuși să economisească energie. Pe arterele principale din oraș, echipamentele vor fi pornite abia în decembrie. „Deși cheltuiala cu consumul de energie pentru iluminatul festiv este modică, toate echipamentele iluminat festiv fiind cu LED, pentru a economisi totuși energie, iluminatul festiv de pe principalele artere ale orașului va porni mai târziu decât în anii trecuți, în jurul datei de 1 decembrie”, mai spune Gligore.

sibiul nu renunță la luminițele de crăciun din cauza facturilor la curent - „instalațiile sunt pe led”

Șelimbărul va avea iluminat festiv. Se discută perioada

Primarul comunei Șelimbăr spune că nu dorește să apeleze la varianta de a nu instala iluminatul festiv în acest an. Fără luminițe și ghirlande pe străzi, sărbătorile nu ar mai fi la fel. „Nu se pune problema să nu avem iluminat festiv în comună. Tot ce avem noi, inclusiv figurinele achiziționate în anii precedenți, sunt pe led, așadar consumul nu e foarte mare. O să facem o analiză asupra perioadei în care vor funcționa, dacă la fel ca în anii trecuți, de la Moș Nicolae până de Sfântul Ion. În orice caz, iluminatul festiv, în comuna Șelimbăr, va fi prezent”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr. 

Ultima oră

Comentariul meu