Un proiect care urmează să vină în sprijinul piețarilor a fost depus la Senat iar noua legislație va reglementa o serie de măsuri de organizare și de funcționare a piețelor volante în orașe, destinate comercializării produselor agricole și alimentare. Proiectul prevede că va interzisă prezenţa comercianţilor intermediari.
Pentru a fi pusă în aplicare, noua legea are nevoie de voturile senatorilor, a Camerei Deputaților care este for decizional, promulgarea din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, relatează agrointel.ro.
Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri de organizare și de funcționare a piețelor volante în orașe, destinate comercializării produselor agricole și alimentare se află în lucru, la comisiile permanente ale Senatului și ar urma să devină o legea importantă pentru piețari.
Proiectul de lege reglementează organizarea şi funcţionarea pieţelor volante în oraşe şi municipii, în vederea comercializării produselor agricole şi alimentare, a produselor de uz gospodăresc, tradiţionale şi bio pentru ca producătorii să fie în relaţii comerciale directe cu consumatorii.
”Comerţul în pieţele volante se realizează în zonele libere, pe terenuri proprietate publică sau privată a administraţiei publice locale sau pe terenuri proprietate privată, cu acordul proprietarilor pentru a asigura cadrul organizatoric care să se creeze facilităţi producătorilor agricoli pentru vânzarea directă către consumator a produselor agricole şi alimentare din producţia proprie şi facilitarea accesului populaţiei din oraşe şi municipii la produse proaspete şi de bună calitate, direct de la producători. Pieţele volante vor fi amplasate după necesităţile locale şi au o durată de funcţionare în timpul zilei, fiind organizate în zone stabilite de administraţia publică locală. Prezenta lege se aplică în mod excepţional în toate oraşele şi municipiile”, se precizează în proiectul de lege depus la Senat.
Ce tarife ar urma să plătească producătorii
Noua legislație ar urma să stabilească și tarife care nu vor depăși 100 de lei pe zi, pentru producătorii care vor vinde în piețele volante. Sumele vor fi stabilite de administratorul pieţei care hotărăște tarifele maximale pentru serviciile prestate.
Tariful perceput producătorului pentru o zi de vânzare în piaţa volantă variază între 50 – 100 de lei pe zi, în funcţie de suprafaţă necesară. Atribuirea de locuri de vânzare producătorilor agricoli şi comercianţilor produselor de uz gospodăresc se face de către administratorul pieţei volante în ordinea solicitărilor şi în limita locurilor de vânzare existente în sectorul din piaţă destinat desfacerii acestor produse.
”În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi autorităţile locale vor identifica spaţiile necesare pentru organizarea şi funcţionarea pieţelor, destinate comercializării produselor agricole şi alimentare şi/sau tradiţionale, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în document.