Cele mai mari companii din Sibiu solicită reechilibrarea pieței de energie - „Suntem în pericol de a reduce activitatea”

Peste un miliard de euro este cifra de afaceri a companiilor mari și foarte mari din județul Sibiu care afirmă că se va ajunge la disponibilizare de personal, reducere de activitate, renunțarea la investiții sau închiderea unor companii și relocarea unor mari investiții în alte tări, în cazul în care guvernul nu modifică situația prețului energiei pentru marile companii. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu anunță că 55 de companii au trimis o scrisoare deschisă către prim ministrul României și către ministrul energiei pentru „a nu distruge industria performantă din Sibiu”.

Cele 55 de companii mari și foarte mari din județul Sibiu, „uitate” de către guvern, au aproximativ 41.000 de angajați, realizează o cifră anuală de afaceri de peste 25.000 milioane lei și asigură cea mai mare parte a exportului Sibiului. Contribuția lor la bugetele publice locale și naționale, cât și la prosperitatea sibienilor este esențială, se arată într-un comunicat de presă remis vineri de CCIA Sibiu.

Companiile din Sibiu spun că, în alte țări europene, se iau măsuri, începând de la plafonări de prețuri, înghețarea prețului energiei, și până la naționalizarea producătorilor de energie electrică sau companii de gaze naturale, pentru a-și proteja industriile performante și locurile de muncă. La noi se anunță cu fast în presă crearea de agenții pentru atragerea de investiții pe modele europene, cheltuind banii europeni, în același timp cu lăsarea de izbeliște a investițiilor mari și foarte mari din județ și din România, părând că ne interesează mai mult fotografiile din presa și noii veniți ipotetici decât cei pe a caror investiții, muncă și realizări ne bazăm în ziua de astăzi și de mâine. Oamenii politici care ne reprezintă în Parlament par mai degrabă interesați de menținerea unei liniști toxice, decât de susținerea economiei locale si naționale”, se mai arată în comunicatul de presă CCIA Sibiu.

Reducerea activității înseamnă creștere explozivă a șomerilor

Marile companii din Sibiu spun, în scrisoarea deschisă către Guvern, că o reducere a activității firmelor cu 10% ar însemna o creștere explozivă a numărului de șomeri. De asemenea, și sumele care ajung în bugetul public ar fi mult mai mici.

„Schimbarea modalității de a compensa sau plafona prețul energiei electrice de pe o zi pe alta a creat pentru mulți dintre noi obstacole care sunt greu sau imposibil de trecut. Contractele pe care le avem nu permit modificarea zilnică a prețurilor, pentru unele dintre ele find nevoie de minim 6 luni pentru actualizare. Pentru unii dintre noi, trecerea de la prețurile plafonate la prețurile PZU pentru energie electrică a însemnat creșterea ponderii costului cu energia electrică per produs de la 13 la 40%.

O reducere a activității noastre cu doar 10% ar putea însemna nu doar o creștere explozivă a numărului de șomeri, ci și o scădere serioasă a sumelor care ajung în bugetele publice. O astfel de scădere ar face ca sumele colectate ca TVA în județul Sibiu să scadă cu 450 milioane lei, impozitele aferente salariilor cu 120 milioane lei, iar salariile nete medii plătite cu 300 milioane lei pe an. Desigur, această situație va determina pe lângă o pierdere directă la bugetul public de aproximativ 900 milioane lei (echivalentul a aproximativ 1.125 milioane Kwh la prețul plafonat) o scădere accentuată a bugetelor de investiții și, în unele cazuri, relocarea întreprinderilor care fie devin nesustenabile economic, fie nu fac față unor astfel de șocuri determinate de intervenții bruște ale statului în economie sau de schimbarea angajamentelor deja luate (cum ar fi perioada pentru care s-a legiferat plafonarea prețului energiei)”, spun reprezentanții companiilor din Sibiu.

Companiile trag un semnal de alarmă

Reprezentanții marilor companii din Sibiu le cer guvernanților o întâlnire pentru a găsi o soluție astfel încât să reechilibreze piața de energie din România.

„Fiind în pericol de a ne reduce activitatea și investițiile, tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce privește situația și viitorul industriilor competitive în Sibiu și în România, și vă invităm să organizați în cel mai scurt timp posibil, până când efectele măsurilor luate nu vor deveni iremediabile, o întâlnire cu reprezentanții companiilor mari și foarte mari din județul Sibiu și din întreaga țară, pentru a analiza situația și a găsi modalități înțelepte de a reechilibra piața de energie din România”, mai spun reprezentanții marilor companii din Sibiu.

Ultima oră