UPDATE: VIDEO Imagini șocante la un azil de bătrâni din Sibiu - Pacienți ținuți murdari și în condiții insalubre

Mai multe imagini tulburătoare, în care apar vârstnici întinși pe podea și murdari cu fecale, au fost surprinse în saloanele de la Centrul de vârstnici de pe strada Moldoveanu, nr. 3. Imaginile s-au răspândit rapid pe rețelele sociale, stârnind numeroase reacții.

UPDATE

Adrian Frențescu, fiul beneficiarei azilului care a filmat pacienții din saloane, a contactat reporterii Ora de Sibiu pentru a aduce lămuriri referitoare la comportamentul acesteia.„Mama mea are probleme psihice de când am fost mic, unul dintre diagnostice este tulburare bipolara. Mama a cerșit de la oameni atât în fața bisericii cât și pe internet. Am locuit cu mama și existau certuri neîntemeiate între noi așa că am ales să mă mut de la ea. Ea avea obicei să dea vina pe mine din diferite motive ireale atât când locuiam în același loc cât și după. Mama a fost îngrijită bine, am văzut asta când am fost în vizita la ea. Și la acest azil a căutat “senzaționalul” și a făcut filmări scoase din context, a ieșit pe balcon și a început să strige și în urma acestor crize a ajuns iar la Psihiatrie. Noi avem acte care arată că nu am internat-o cu forța”, spune Adrian Prențescu, fiul femeii care a filmat scenele de la centrul de vârstnici de pe strada Moldoveanu, din Sibiu.

Centrul de pe strada Moldoveanu în care au fost filmați mai mulți vârstnici în condiții precare și care a rămas fără licență a primit și amendă pentru lipsa autorizației de funcționare. În urma inspecției care a avut loc joi, 6 octombrie, DSP a amendat azilul din Sibiu cu suma de 10.000 lei. În ceea ce îi privește pe beneficiarii centrului, aceștia au rămas în continuare în locație, chiar dacă licența a fost retrasă. 

Știrea inițială

Pacienții internați la azilul de vârstnici din cartierul Trei Stejari au fost filmați în condiții precare. Trei bărbați apar în cadru în ipostaze vulnerabile. Unul dintre ei este filmat în salon, în genunchi, încercând cu disperare să se ridice, un altul întins pe gresia din baie, neputând să se ridice fără ajutor, iar cel de-al treilea este întins în pat, cu mâinile murdare de fecale. Imaginile ar fi fost filmate și publicate pe rețelele de socializare de o altă pacientă.

Ce spune directorul azilului – „Imaginile au fost filmate fără acordul oamenilor”

În urma apariției imaginilor șocante pe rețele de socializare, ”Ora de Sibiu” a luat legătura cu administratorul Azilului de Bătrâni de pe strada Moldoveanu. Acesta a explicat condiția fiecărui pacient și din ce motive apar în acele ipostaze. „Imaginile respective au fost filmate fără acordul oamenilor, de o beneficiară care are istoric la psihiatrie, dânsa este și internată în momentul de față. Doamna a făcut niște crize și niște chestii tendențioase. Domnul în cauză care era pe jos are un istoric medical, are epilepsie, familia cunoaște situația. Domnul a făcut o criză, a căzut în baie, dânsa în loc să strige pe cineva, l-a filmat ca să îl pună pe internet. Domnul din pat era înainte să fie schimbat. Dânsa s-a dus la un om fără discernământ care își băgase mâna în pampers. Tot ceea ce vă spun poate fi probat inclusiv de personalul căminului, poate fi probat de aparținător”, a explicat administratorul azilului.

Femeia care a filmat scenele, internată la Psihiatrie

Femeia care a filmat toate scenele din azil și le-a publicat pe rețelele de socializare spune că a fost internată la Spitalul de Psihiatrie. „Din păcate sunt dusă de ambulanță la Psihiatrie pentru că patronul azilului a spus că eu am o problemă. Eu nu am nici o problemă, nu am de ce să fiu dusă la Psihiatrie. Am mai fost internată trei luni de zile, abuziv de către copiii mei la Psihiatrie. Vă rog din suflet să apelați la Poliție pentru că sunt internată abuziv, toate lucrurile mele au rămas la azil”, spune aceasta pe Facebook.

Centrul de pe Moldoveanu a rămas fără licență de funcționare

În această săptămână s-au făcut controale la centrele rezidențiale pentru vârstnici din Sibiu, în urma cărora s-au dat amenzi usturătoare, iar căminul de pe strada Moldoveanu a rămas fără licența de funcționare. „Licența de funcționare a fost retrasă deoarece lipsea autorizația sanitară de funcționare, iar punctajul pe care ar fi trebuit să îl îndeplinească pentru a funcționa a fost sub 75%”, au precizat reprezentanți ai Prefecturii Sibiu. 

În ciuda retragerii licenței de funcționare, toți cei aproximativ douăzeci de pacienți au rămas în continuare în centru. Administratorul căminului în cauză spune că, în prezent, sunt în curs de relocare. „A fost retrasă licența de funcționare. Din cauza lipsei autorizației sanitare de la Direcția de Sănătate Publică și lipsa de accesibilitate, fiindcă avem niște scări în spirală. Noi oricum eram în curs de relocare, în momentul de față suntem în curs de închidere. O să meargă beneficiarii în alte părți”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Căminele pentru bătrâni din Sibiu, luate la puricat – Un centru a rămas fără licența de funcționare

Ultima oră

Comentariul meu

Publică