Obiceiul cafelei de dimineață ar putea deveni un lux - Este tot mai scumpă

Majoritatea românilor își încep ziua cu o cană mare de cafea fierbinte. Acest viciu ar putea deveni tot mai scump, având în vedere prețul cafelei care crește de la o zi la alta.

Datele pentru luna august 2022 arată că preţul cafelei în UE a fost în medie cu 16,9% mai ridicat decât în august 2021, în timp ce în august 2021 preţul cafelei în UE a fost în medie cu 0,5% mai ridicat decât în august 2020, arată joi Oficiul European de Statistică (Eurostat), relatează Digi24.

Din octombrie 2021, rata anuală a inflaţiei este în creştere. Pentru cei care îşi beau cafeaua cu lapte şi/sau zahăr, acest ritual de dimineaţă ar putea fi chiar mai scump deoarece preţurile acestor produse au crescut semnificativ în ultimul an.

Preţul laptelui proaspăt integral s-a majorat în medie cu 24,3% între august 2021 şi august 2022, iar cel pentru lapte proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi a urcat în aceeaşi perioadă cu 22,2%. În august 2022, preţul zahărului înregistra o creştere anualizată de 33,4%, faţă de un avans anual de 0,8% în august 2021.

Conform Agerpres, la toate cele patru produse s-au înregistrat creşteri de preţuri în toate statele membre UE, cu excepţia Maltei, unde nu s-a raportat o modificare a preţului laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi. Analizând cele mai semnificative creşteri de preţuri pentru fiecare produs, Lituania şi Estonia sunt campioane la trei din patru produse: cafea şi lapte proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi în ambele, lapte proaspăt integral (45,8%) în Lituania şi zahăr (81,2%) în Estonia.

Ultima oră

Comentariul meu