Cu toate ca in tara noastra exista suprafete mari care contin o biodiversitate unica in Europa, autoritatile care guverneaza tot ceea ce inseamna mediu inconjurator nu sunt capabile sa creeze un sistem modern si eficient prin care sa fie vizualizate, interpretate si interconectate informatiile geospatiale de mediu. Asta in condiile in care 20% din suprafata tarii noastre este alcatuita din arii protejate iar tara noastra este o tara membra a Uniunii Europene. Este strigatoare la cer o astfel de situatie avand in vedere cat de important este sistemul de digitalizare. Prin intermediul acestui sistem se creeaza o evidenta clara a ariilor protejate ceea ce conduce la simplificarea procesului care trebuie parcurs pentru ca aceste arii sa fie in continuare protejate. De foarte multe ori aceste arii sunt tentante pentru diverse persoane care au alte planuri decat protejarea ariilor motiv pentru care este obligatorie existenta unui sistem de digitalizare si transparenta. Din nefericire, si din acest punct de vedere tara noastra este repetenta cu toate ca exista asociatii care fac tot ceea ce este posibil pentru ca un astfel de sistem sa fie realizat si implementat cat mai repede posibil. Momentan, incercarile acestora nu au efectul dorit insa exista sperante ca la un moment si tara noastra se va alinia modului de functionare a statelor europene care sunt foarte bine dezvoltate.
Exista o serie de motive pentru care este necesara crearea unui sistem de digitalizare a informatiilor legate de mediul inconjurator. Cateva dintre cele mai importante sunt urmatoarele:
- Sunt foarte multe persoane care nu stiu daca proprietatile pe care le detin se afla sau nu in ceea ce inseamna arie protejata.
- Oamenii nu au acces la informatii cu privire la zonarea, regulamentul sau planul de management al unei arii protejate.
- Pentru ca nu exista un astfel de sistem nu pot fi verificate informatii cu privire la abuzurile comise de diverse persoane. Din nefericire, este mare numarul abuzurilor, acestea fiind foarte complexe.
- Foarte multe activitati care implica gestionarea și protejarea ariilor protejate sunt ingreunate pentru ca autoritatile competente nu au posibilitatea de a accesa astfel de informatii.
Pana cand statul isi va face datoria omul se descurca cum poate
Pentru ca oamenii nu pot astepta pana in momentul in care statul roman va implementa un sistem de digitalizare trebuie identificate alternative prin care se poate ajunge la informatia dorita. Apelarea la un expert in sisteme informatice geografice este cea mai comunca alternativa. De cele mai multe ori acesta utilizeaza informatii care nu mai sunt actualizate de foarte mult timp. Pentru ca datele oferite de catre expertul in sisteme informatice geografice sa fie interpretate intr-un mod cat mai corect este necesara apelarea la serviciul oferit de catre un expert in arii protejate. Acesta ofera informatiile de care un om are nevoie pentru a putea intelege care este zona protejata si care sunt activitatile care sunt permise intr-o astfel de zona. Toate aceste demersuri s-ar realiza mult mai simplu si rapid daca si tara noastra ar utiliza un sistem de digitalizare a informatiilor cu privire la zonele protejate. Mai multe detalii pe advocacy.natura2000.ro