Anvelopele de iarnă indexate de inflație - Când se schimbă și ce oferte sunt la Sibiu

Odată cu venirea sezonului rece, fiecare șofer trebuie să-și pregătească mașina pentru perioada iernii, astfel încât aceasta să fie echipată corespunzător pentru a oferi siguranță. Temperaturile scăzute pot afecta autoturismele nepregătite pentru acest sezon, iar cea mai necesară schimbare este cea a anvelopelor.

Dacă ne referim la anvelopele de iarnă, prețul variază în funcție de mărime și marcă – pleacă de la 500 de lei setul de 4 bucăți și poate să ajungă până la 5-6 mii de lei. Ioan Băra, Administrator la firma  Transcom Iony, spune că oamenii au început deja să solicite schimbarea cauciucurilor încă din luna octombrie. “Deja sunt clienți care vin și fac acest lucru din timp, pentru a nu fi condiționați de programări sau de timpi mari de așteptare. De obicei, de la 1 noiembrie va începe un flux mai mare de clienți”, precizează Băra.

Anvelope mixte sau anvelope de iarnă?

Indiferent de brand, toate anvelopele marcate cu literele M şi S – de la ”Mud” (noroi) și ”Snow” (zăpadă) -, sub forma: M+S, M.S., sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră. Deși anvelopele mixte au început să fie tot mai căutate în ultimii ani, specialiștii recomandă pentru sezonul rece folosirea anvelopelor destinate exclusiv iernii. “Aș putea spune că anvelopa mixtă este 80% anvelopă de iarnă și 20% anvelopă de vară. La aceste procente nu ai nici iarnă întreagă, nu ai nici vară întreagă, deci ce câștigi pe o parte, pierzi pe cealaltă. Câștigi că nu mai plătești schimburile de anvelope care se efectuează de două ori pe an, dar pierzi în schimb pe partea de aderență, și ai ca dezavantaj prețul ,care este mai mare din start”, spune administratorul Transcom Iony.

Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De altfel, legea susține că autoturismul trebuie să fie dotat cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, iar șoferii pot fi amendați dacă sunt prinși cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, atâta timp cât carosabilul este acoperit de zăpadă. Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate este cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Anvelopele de iarnă indexate de inflație - Când se schimbă și ce oferte sunt la Sibiu

Cu cât s-au scumpit anvelopele de iarnă?

Prețurile pentru cauciucurile destinate sezonului rece au crescut față de anul trecut cu aproximativ 30-35%, însă ofertele comercianților vin în sprijinul conducătorilor auto. “La data la care noi am făcut comenzile în iunie, prețul față de anul trecut era cu 10-15% mai mare. Anvelopele pe care le comandăm acum, aceeași marcă și aceeași mărime ca în iunie, sunt cu 20% mai scumpe față de atunci, deci procentul față de anul anterior este cu 30-35% mai mare. Estimez că se vor mai scumpi, dar noi ne-am făcut stocul necesar pentru a putea avea prețuri bune. Avem și o ofertă de 3 plus 1 pentru clienți, care funcționează de ani de zile și care a fost bine primită de piață. Putem asigura montajul gratuit pentru anvelopele noi”, declară Ioan Băra.

Ultima oră