A murit Fred Nuss, fotograf emblematic al Sibiului - „Era un om discret, pozitiv, contemplativ”

Fred Nuss, fotograful emblematic al Sibiului, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. Vreme de mai bine de 60 de ani a fotografiat străzile orașului, oamenii, stările și emoțiile. Pentru că da, așa cum chiar el spunea, în 2019, într-un interviu pentru Ora de Sibiu, toate acestea pot fi surprinse în milisecunda unei fotografii. Toți cei care l-au cunoscut au avut de învățat de la el, fiind un model pentru fotografii tineri. 

Oricine a trăit în Sibiu în ultimii vreo 60 de ani l-a văzut măcar o dată, iar asta fiindcă nu aveai cum să nu îl remarci. Mereu cu un aparat de fotografiat atârnat la gât, Fred Nuss a fotografiat străzile orașului, oamenii, stările și emoțiile decenii întregi. A fotografiat momente importante din viața orașului, iar mulți dintre fotografii tineri au avut ce învăța de la el.

Anunțul decesului a fost făcut miercuri dimineață. Fred Nuss avea 88 de ani și, vreme de mai bine de 60 de ani, a trăit evenimentele orașului pentru noi toți. „Pentru cine l-a cunoscut, era un om discret, pozitiv, contemplativ. Vorbea cu pasiune despre aventurile fotografice din tinerețe. Și avea ce povesti! Peste 60 de ani cu degetul pe declansatorul aparatului foto, Fred Nuss a trăit evenimentele orașului pentru toți sibienii. A cunoscut lucruri, locuri, oameni despre care noi am aflat doar din ziare, sau din albumele lui foto. Si-a urmat pasiunea până când boala l-a răpus. Rămas bun, maestre! Dumnezeu să-l odihnească!”, anunță editura Honterus.

A murit Fred Nuss, fotograf emblematic al Sibiului - „Era un om discret, pozitiv, contemplativ”

Istoria fotografiei într-un singur nume: Fred Nuss

Toată cariera sa de fotograf și-a petrecut-o la un singur ziar din Sibiu. A ajuns aici pentru că așa a fost să fie. „La 14 ani tatăl meu a murit, așa că eu a trebuit să lucrez pentru a-mi ajuta familia. M-am angajat ucenic de electrician la o fabrică, apoi am învățat mecanică fină. Într-o zi în fabrică a venit un domn reporter de la Flacăra Sibiului, așa se numea atunci Tribuna. Făcea un reportaj despre fetele de la mașini. Când l-am văzut cum făcea poze i-am spus că îl ajut eu cu fotografiile, el să scrie. După care, domnul, care era reporter, m-a rugat să merg și la redacție să prelucrez fotografiile, dacă tot le-am făcut. Am mers, le-am prelucrat, toți de acolo au rămas uimiți. A doua zi am fost chemat în biroul directorului pentru că secretarul de partid voia să mă întrebe dacă de a doua zi nu cumva doresc să lucrez ca fotoreporter la ziar”, își amintea Fred Nuss în 2019. A acceptat, și așa, în 1962, și-a început cariera de fotograf profesionist, o altă perioadă a vieții. Dar, fotografia o începuse cu 10 ani înainte, când a primit cadou un aparat cu burduf de la bunicul său, care i-a stârnit curiozitatea pentru arta fotografică.

VEZI AICI POVESTEA MARELUI FOTOGRAF AL SIBIULUI

Pentru Fred Nuss, fotografia însemna un mod de viață. Unul inspirat și spontan, pentru că de aceste două elemente e nevoie pentru a obține o fotografie memorabilă. Fred Nuss spunea, în 2019, că se consideră un om și un fotograf norocos. Și asta pentru că în cei 60 de ani de carieră a avut posibilitatea să lucreze cu cele mai diverse aparate foto. A fost martorul evoluției acestora de la cele cu burduf la cele digitale. Acesta a fost și membru al juriului Salonului Internațional de Artă Fotografică. A luat numeroase premii, printre care unul din cele mai importante este cel de Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. Este unul dintre multele motive pentru care tinerii fotografi l-au luat drept model.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică