Dacă Marea Britanie rar a fost catalogată drept periferie (ba dimpotrivă), Transilvania a fost numită astfel din mai multe puncte de vedere: regiune de la marginea/periferia ortodoxiei, dar şi a catolicismului, periferie a Imperiului Habsburgic ş.a.m.d. Însă ambele regiuni sunt situate în părţile opuse ale unei lumi care împărtăşea unul dintre cele mai importante lucruri în Epoca Modernă: religia.
Astfel, atât Transilvania, cât şi Marea Britanie, din punct de vedere geografic şi cultural (religios), pot fi numite periferii ale Europei catolice şi protestante.
Cu toate conflictele care au măcinat Europa în Epoca Modernă, piaţa de carte a funcţionat ca liant între europeni, inclusiv din Insulele Britanice şi până la Munţii Carpaţi. Prin intermediul pieţei de carte, pe continent şi dincolo de acesta, s-au răspândit ştiinţe, arte, religii, sisteme politice, mode, invenţii, idei care au schimbat lumea şi care au pus bazele celei în care trăim sau dorim să trăim astăzi.
Biblioteca lui Samuel von Brukenthal este o dovadă a faptului că piaţa de carte a funcţionat ca liant între europeni, chiar şi între cei aflaţi la mii de kilometri distanţă unii faţă de ceilalţi.
De-a lungul unei jumătăţi de secol, Samuel von Brukenthal a colecţionat peste 600 de ediţii tipărite în Marea Britanie, în diferite limbi şi din toate domeniile cunoaşterii; de la piesele lui William Shakespeare în exemplare legate în piele fin prelucrată, Biblia Poliglotă Londoneză, menţionată ca o atracţie a oraşului Sibiu inclusiv în ghidul tipărit de Hochmeister în 1790, cărţi religioase despre aşa-numita „devoţiune privată”, cărţi practice despre „arte domestice şi casnice” şi până la lucrări de ştiinţă revoluţionare ca „Optica” lui Isaac Newton şi jurnale de călătorie în Oceanul Pacific ale căpitanului James Cook, biblioteca lui Samuel von Brukenthal adăpostea posibil cea mai amplă colecţie de cărţi britanice din orice bibliotecă transilvăneană privată din Epoca Modernă.
Joi, 6 octombrie, de la orele 15:00, la Palatul Brukenthal-Cabinetul de Cartografie, Piaţa Mare nr. 4, va avea loc vernisajul expoziţiei „Când periferiile se întâlnesc: cărţi britanice din biblioteca lui Samuel von Brukenthal”.
Curator: Alexandru-Ilie Munteanu
Titlul expoziţiei: „Când periferiile se întâlnesc: cărţi britanice din biblioteca lui Samuel von Brukenthal”
Curator: Alexandru-Ilie Munteanu
Loc: Cabinetul de Cartografie, Palatul Brukenthal, Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu
Vernisaj: 6 octombrie, orele 15:00
Perioada de vizitare: 6 octombrie – 20 noiembrie 2022