fabrica de zahar ludus
Sursa Foto - ludusonline.ro

Sibianul Teodor Aflat se luptă petru a salva fabrica de zahăr de la Luduș, a doua ca mărime din România. Teodor este unul dintre principalii cultivatori de sfeclă care furnizează materie primă pentru unitatea de procesare deținută în prezent de grupul francez Tereos, potrivit agrointel.ro.

La începutul acestui an, fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au fost anunțați că fabrica de la Luduș se va închide. Între timp s-a pus lacăt pe unitatea de producție, iar fermierii din zona Ardealului se luptă să o salveze de la demolare.

De curând, sibianul Teodor Aflat, Membru al Asociației Forța Fermierilor care cultivă o suprafață de 9.750 de hectare în județele Sibiu și Mureș, a început o procedură prin care dorește să salveze fabrica. El a fost invitat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, unde a vorbit despre negocierile dintre fermieri și proprietarii fabricii de la Luduș, pentru a prelua unitatea din județul Mureș.

”În urma discuțiilor de zilele trecute, să sperăm că după 5 putem să vedem ce decid. Dacă nu, ei se apucă de dezmembrat”, a declarat Teodor Aflat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

Sibianul a făcut chiar un apel către premierul Ciucă și Petre Daea, ministrul Agriculturii. Le-a cerut să sprijine această tranzacție.

”Noi suntem hotărâți să o cumpărăm, suntem hotărâți să plătim toate cheltuielile, atât la stat, cât și la grupul francez, în așa fel încât fabrica să nu fie demolată. Am vrea ca statul să se implice și să garanteze într-un fel pentru pentru acest transfer pe de o parte și pe de altă parte totuși să nu înceapă lucrările de demolare”, a arătat fermierul Teodor Aflat.

Teodor a subliniat că, la acest moment, din cele 33 de fabrici de zahăr care existau în România până la Revoluție, în prezent mai funcționează una singură, la Roman – județul Neamț, și aceasta fiind deținută de un grup austriac.

”Cei de la Teros ne-au mai dat răgaz până în 5 octombrie, deci eu sper că din 5 încolo s-ar… că eu zic că Dumnezeu există. Noi suntem români și suntem uniți, cei care în care am cultivat sfeclă de zahăr vrem să cultivăm în continuare. Joi dimineața, ca la Papa de la Roma, scoatem fumul. Nu trebuie să fie fum alb, poate să iasă un fum mai strălungitor, românesc. Eu zic că joi românii, uniți, pot salva fabrica de zahăr de la Luduș, că s-a implicat Aflat și că s-au implicat fermierii, ca să nu să taie fabrica la fier vechi. Trebuie neapărat să intervină Guvernul pentru a spori forțele noastre”, a mai spus Teodor Aflat care a precizat că, la acest moment, în România se mai cultivă numai 7.000 de hectare de sfeclă de zahăr din cele peste 240.000 de hectare pe care le aveam odinioară cu această cultură.

YouTube video

 

Ultima oră

Comentariul meu