Pe data de 23 octombrie 2022, reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (VIF), va organiza în mai multe județe din țară printre care și în Sibiu, marșuri pentru combaterea violenței împotriva femeilor.
Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (VIF) organizează, pe 23 octombrie, marşuri în Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Giurgiu, Mizil şi în localitatea băcăuană Valea Seacă, solicitând autorităţilor finanţarea serviciilor de asistenţă socială pentru victimele violenţei de gen şi alocarea de fonduri publice pentru programe de educare, formare şi conştientizare, notează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Centrului Filia, una dintre organizaţiile membre ale Reţelei VIF, transmis, luni, AGERPRES, acţiunea „Împreună pentru Siguranţa Femeilor” se desfăşoară sub sloganul „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale!”.
„Femeile victime ale violenţei domestice şi sexuale nu au suficientă protecţie din partea statului. Serviciile sociale specializate pentru victimele violenţei de gen sunt subfinanţate la nivel local şi central, iar cele existente nu sunt suficient pregătite să acopere nevoile victimelor”, au transmis reprezentanţii Centrului Filia.
Organizatorii protestului atrag atenţia că finanţarea programelor de prevenţie şi a serviciilor adecvate pentru supravieţuitoarele violenţei de gen este obligatorie conform Legii nr. 217/2003.
Demersul Reţelei VIF poate fi susţinut prin semnarea unei petiţii publice privind finanţarea serviciilor adecvate pentru victimele violenţei de gen la adresa https://bit.ly/3rp45ko.
„De multe ori, victimele violenţei domestice sunt abandonate prin lipsa centrelor specializate. Acolo unde acestea există, fetele şi femeile sunt luate în derâdere sau chiar dublu traumatizate de către unii angajaţi ai instituţiilor. Lipsa programelor de formare, dar şi mentalităţile misogine, rasiste, homofobe sau clasiste contribuie la izolarea victimei şi la reîntoarcerea ei în relaţia abuzivă. În timp ce serviciile publice specializate în domeniul violenţei de gen sunt extrem de precare, numărul cazurilor de violenţă raportate la Poliţie este în creştere an de an. În prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 40.000 de cazuri de violenţă domestică în care a intervenit Poliţia, dintre care peste 9.400 de situaţii cu risc iminent”, au explicat organizatorii marşului.
Ei au mai semnalat că Guvernul nu a aprobat nici până în prezent strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
„Guvernul nu a aprobat nici sistemul de monitorizare a agresorilor cu brăţări electronice, pe care l-a anunţat în repetate rânduri. Dublul limbaj al autorităţilor duce la o realitate cruntă în care programele de prevenţie şi serviciile sociale sunt profund subfinanţate, cu personal insuficient şi nepregătit pentru gestionarea acestei majore probleme sociale”, au punctat organizatorii manifestării.
Conform acestora, sunt necesare alocări de la bugetul de stat pentru înfiinţarea unui program de interes naţional pentru promovarea egalităţii de şanse şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei de gen; continuarea programelor Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi de prevenire şi combatere a violenţei de gen şi a campaniilor naţionale anti-violenţă de sensibilizare şi conştientizare; programe pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale; gratuitate pentru emiterea certificatului medico-legal pentru victimele violenţei domestice; înfiinţarea de centre de consiliere psihologică pentru agresori; implementarea sistemului de monitorizare a agresorilor prin brăţări electronice.
Organizatorii marşului semnalează şi necesitatea alocării de fonduri de la bugetele Consiliilor judeţene şi locale pentru a acorda, printre altele, salarii mai mari pentru asistenţii sociali şi a suplimenta personalul din direcţiile de asistenţă socială.