sfaturi în caz de pericol nuclear - raed arafat: ”în primul rând, să nu te panichezi, asta e clar”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, recomandă ca, în caz de atac nuclear, populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise și să asculte recomandările venite pe căi oficiale.

Arafat anunță că autoritățile vor organiza exerciții privind protecția civilă și pregătirea adecvată pentru situații de urgență.

”Lucrăm și cert este vom veni și cu alte exerciții care au un aspect integrat, nu numai al protecției civile, nu numai pe partea de informare și evacuare, dar și pe partea medicală de urgență, care suntem foarte preocupați să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgență care sunt în prima linie, în linia de front când apare așa ceva”, a afirmat Raed Arafat, potrivit profit.ro

Întrebat care trebuie să fie reacția în caz de pericol nuclear, medicul a spus că ”poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”.

”În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ți se spune: stai acasă pentru următoarele cinci-șase ore, să nu ieși și să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ți se spune: nu pleca cu mașina proprie, stai acasă, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok și să ne trezim cu un alt impact pe trafic și să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situații, să asculți a nu face și ce recomandări sunt a face. (…) Dar totul pe baza informațiilor care vin oficial”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

El a atras atenția asupra faptului că în situații de urgență apar ”modalități de manipulare” care încearcă să inducă panica în populație.

”Rugămintea este ca populația, orice situație ar fi, că e cutremur, că e alta, să asculte și să respecte indicațiile date pentru că în momentul în care ele nu se mai respectă și ascultăm diferite dezinformări atunci riscul este să se producă un haos și să nu mai putem nici noi să ne facem treaba corect”, a adăugat Raed Arafat. Șeful DSU a precizat că s-au făcut deja exerciții privind protecția civilă, un astfel de exercițiu public desfășurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic și nuclear.

Ultima oră

Comentariul meu