Potrivit unui proiect de lege depus de deputații PNL Gheorghe Pecingină, Vetuța Stănescu, George Șișcu, Raluca Turcan, Cristina Vecerdi și Marcel Vela, urmează să se interzică creșterea și eutanasierea nurcilor și șinșilelor în scop comercial.
Deputații PNL Gheorghe Pecingină, Vetuța Stănescu, George Șișcu, Raluca Turcan, Cristina Vecerdi și Marcel Vela au depus un proiect de completare a legii privind protecția animalelor, prin care cer interzicerea creșterii și eutanasierii în scop comercial a tuturor speciilor de șinșila și a nurcilor, notează Mediafax.
În expunerea de motive, Gheorghe Pecingină, Vetuța Stănescu, George Șișcu, Raluca Turcan, Cristina Vecerdi și Marcel Vela spun că pentru a combate cruzimea față de animale, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene fie au interzis, fie se află în proces de interzicere a creșterii animalelor de blană în ferme comerciale.
„Acest proces de interzicere, totală sau parțială, a creșterii animalelor de blană în scop comercial a fost favorizat și de scăderea cererii de piață din ultimii ani la produsele din blană, majoritatea marilor branduri și producători din modă reducând cererea pe piața de profil. România este în acest moment, alături de Grecia, Spania și Finlanda, țara care încă mai permite creșterea animalelor de blană în scop comercial. Este de presupus, însă, că cele trei state se vor alinia în curând la legislația care interzice creșterea animalelor de blană în ferme comerciale, având în vedere tendința europeană în materie, manifestată inclusiv în rândul țărilor non-UE”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale Veterinare Române (ANSVSA), în România funcționau 11 ferme de șinșile și două ferme de nurci.
„Analizele realizate de entități independente și de organizații non-guvernamentale de profil au arătat că procesul de creștere a animalelor de blană în fermele comerciale din România este unul deficitar. Astfel, animalele sunt crescute în condiții improprii, fără să se respecte condițiile de viață și bunăstare a acestora, iar sacrificarea lor se practică neconform cu legislația europeană”, se mai arată în document.
Un raport al Humane Society International (HSI) realizat în octombrie 2021 arată că abuzurile la adresa animalelor crescute în fermele de blană din România sunt practicate la scară largă de către majoritatea firmelor de profil. Potrivit raportului menționat, o bună parte dintre ferme nu îndeplinesc standarde elementare de bunăstare a animalelor, stabilite prin Directiva Consiliului 98/58/ CE privind protecția animalelor folosite în fermă și de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1099/2009 privind protecția animalelor la momentul uciderii. Mai precis, raportul arată că fermele de blană din România nu respectă articolul 4 din Directiva 98/58/CE prin care se stabilesc regulile și condițiile în care sunt crescute animalele, ținând seama de specia lor și de gradul lor de dezvoltare, adaptare și domesticire. Una dintre problemele semnalate de raportul HSI este aceea că fermele de blană din România susțin condiții de reproducere forțată a animalelor. Astfel, deși unele specii de animale precum șinșilele sunt în mare parte monogame, care trăiesc în colonii de până la 100 de animale, la fermele de blană din România acestea sunt forțate la poligamie și trebuie să trăiască separat, în cuști. Totodată, femelele selectate pentru reproducție, în multe dintre cazuri, rămân într-o stare perpetuă de gestație. Raportul mai arată că sacrificarea animalelor de blană se face, de cele mai multe ori, neconform, prin încălcarea principiilor care guvernează legislația europeană privind protecția animalelor. Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1099/2009 privind protecția animalelor la momentul uciderii, luxația cervicală prin care sunt sacrificate, de exemplu, șinșile din România este interzisă și este ilegală în statele UE.
La nivelul industriei de profil nu există un circuit funcțional de prelevare și de distrugere/incinerare a carcaselor rezultate în urma sacrificării animalelor de blană. Rapoartele unor organizații non-guvernamentale arată că fermele de blană care mai funcționează în România, fie nu au contracte cu entități specializate în preluarea și eliminarea carcaselor de animale, fie aceste firme nu vin să colecteze cadavrele jupuite ale animalelor. Această stare de fapt reprezintă un pericol major pentru mediul înconjurător, având în vedere riscul de contaminare a apelor subterane și de răspândire a unor potențiale infecții.
În anul 2018, existau trei asociații ale crescătorilor animalelor de blană: Asociația Română de Blănuri (ARBL), AGFCICR (Asociația Generală a Fermierilor Individuali a Crescătorilor de Șinșila din România) și UCCR (Uniunea Crescătorilor de Șinșila din România). Toate aceste asociații nu mai sunt funcționale în momentul de față, iar acest lucru face dificilă monitorizarea fermelor de blană din România și dialogul autorităților statului cu aceste entități.
În lipsa unor instrumente reale prin care să fie verificată activitatea fermelor de profil, riscul contaminării cu diverși viruși, inclusiv de producere a unor mutații de coronavirusuri, este unul destul de mare. O astfel de situație a fost înregistrată pe durata pandemiei de Covid-19 în fermele de nurci din Danemarca. Astfel, pe 5 noiembrie 2020, autoritățile daneze de sănătate publică au raportat detectarea unei variante SARS-CoV-2 asociată nurcii cu o combinație de mutații neobservate anterior (numite „Cluster 5”) în 12 cazuri umane. Totodată, Statens Serum Institut (SSI) din Danemarca a identificat până la acea dată șapte mutații unice ale proteinei spike a SARS-CoV-2 printre variantele care au circulat la nurcă și la oameni. Potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății din decembrie 2020, descoperirile preliminare ale autorităților daneze au sugerat că a existat o capacitate mai mică a anticorpilor de a neutraliza tulpina Cluster 5, rezultată din mutații, fapt pentru care OMS s-a exprimat în sensul necesității unor investigații suplimentare. Totodată, OMS a susținut că există un risc crescut de infecție cu COVID-19 la persoanele care sunt implicate în agricultură, sacrificare și tăiere de nurci.
Proiectul de lege inițiat de deputatul PNL își propune interzicerea creșterii și uciderii animalelor în scopul obținerii blănurilor și comercializării lor. Prin introducerea acestei modificări legislative, România se va alinia la legislația UE și la practica majorităților statelor europene care au introdus în legislația națională o astfel de interdicție. Întrucât în România sunt înregistrate în prezent doar ferme comerciale pentru creșterea de șinșile și nurci, proiectul de lege presupune interzicerea expresă a creșterii acestor animale de blană în scop comercial.