Tot mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci la Sibiu - Specialist: „Trebuie să consumăm doar ce cunoaștem foarte bine”

Sezonul ciupercilor a început la Sibiu. Mulți culegători amatori au luat cu asalt pădurile din județ în căutarea lor, ca mai apoi să le vândă sau să le conserve pentru la iarnă. Problema care apare odată cu abundența ciupercilor în păduri este identificarea greșită a acestora, existând multe cazuri de intoxicații.

În luna septembrie, la Spitalul Județean de Urgențe din Sibiu au ajuns 12 persoane cu intoxicație din cauza ciupercilor, dintre care șase au fost internate. Consumatorii au avut vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Din acest motiv, cumpărarea ciupercilor din piață sau de la colț de stradă este riscantă mai ales pentru cei necunoscători. La fel de riscantă este și culegerea lor din pădure dacă nu avem cunoștințele necesare astfel încât să diferențiem ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.

Pentru a înțelege mai bine cum se aleg ciupercile am discutat cu specialistul în micologie Tiberius Balaeș. Acesta a explicat și de ce nu este recomandat ca amatorii să meargă la cules de ciuperci, atâta timp cât nu sunt siguri care sunt ciupercile comestibile. „Recunoaștem ciupercile toxice de cele comestibile doar dacă știm caracteristicile fiecărei specii în parte, pentru că nu există o schemă exactă. Toate acele superstiții populare că se înnegrește sau devine albastră sunt doar niște mituri care nu au niciun fundament științific și nu au nici o legătură cu realitatea. Practic, în momentul în care rupem o ciupercă și vedem că își modifică culoarea, acolo este o simplă reacție de oxidare în contact cu aerul, dar asta nu înseamnă că ciuperca este comestibilă sau toxică. Există ciuperci care se oxidează și sunt comestibile, dar există și ciuperci toxice care fac același lucru. Nu este un indicator”, spune specialistul.

De asemenea atunci când alegem ciupercile trebuie să ținem cont de mai multe aspecte precum dimensiunea, culoarea, forma pălăriilor, lamelor, prezența altor caractere, grosimea și culoarea piciorului. Tipul de substrat și habitatul sunt de asemenea caractere importante în identificarea speciei.

Tot mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci la Sibiu - Specialist: „Trebuie să consumăm doar ce cunoaștem foarte bine”

Specialistul în micologie, despre intoxicațiile cu ciuperci

Confundarea speciilor de ciuperci comestibile cu cele otrăvitoare este forte ușor de făcut în anumite condiții. Ciupercile își pot schimba culoarea din cauza ploilor sau a secetei, drept urmare, cele comestibile pot fi încurcate cu cele toxice. Specialistul Balaeș recomandă consumarea ciupercilor de care suntem siguri că sunt comestibile, nicidecum cele asupra cărora avem bănuieli.

„Există numeroase intoxicații cu ciuperci, din păcate, unele dintre ele sunt fatale, soldate cu deces. Aceste intoxicații se datorează confuziei. Culegătorii sau consumatorii nu cunosc foarte bine aceste caractere și consumă fără să cunoască foarte bine ciupercile, expunându-se acestor riscuri. Dacă plouă, ciupercile se îmbibă cu apă și își modifică culoarea și pot fi confundate cu alte specii. Când este secetă, de asemenea pot fi mai deshidratate și nu se mai văd anumite caracteristici sau pur și simplu din necunoaștere. Este important să evităm consumul unor ciuperci asupra cărora avem îndoieli. Trebuie să consumăm doar ce știm foarte bine și să evităm consumul unor ciuperci asupra cărora avem îndoieli”, spune Tiberius Balaeș, lector și specialist în micologie.

Tot mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci la Sibiu - Specialist: „Trebuie să consumăm doar ce cunoaștem foarte bine”

Cea mai toxică ciupercă din pădurile din România – Buretele Viperei

În pădurile din Sibiu se întâlnesc o serie de ciuperci toxice, însă cea mai periculoasă – care poate avea un efect fatal – este așa numitul Buretele Viperei, un burete de culoare albă, alb-vernil, verde-cenușiu care prezintă lame de culoare albă, un inel foarte dezvoltat cu pălărie albă spre crem, iar la baza piciorului cu o membrană de forma unei „coji de ou”.

„Dintre ciupercile toxice unele au toxicitate moderată – mai ales la nivelul tracului digestiv – și specii foarte, foarte toxice precum Amanita Phalloides (n. r. Buretele Viperei). Aceasta obișnuiește să crească în pădurile de stejar, de foioase, cu soluri calcaroase și este specia responsabilă cu cele mai multe intoxicații letale de la noi din țară. Un simplu exemplar strecurat într-o oală întreagă de mâncare poate intoxica până la deces o familie întreagă”, spune specialistul în micologie.

Tot mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci la Sibiu - Specialist: „Trebuie să consumăm doar ce cunoaștem foarte bine”
Sursa foto: wikipedia

Ciuperca uriașă de la Păltiniș

Dragoș Jigău este unul dintre pasionații care merg la cules de ciuperci, încă din copilărie. Acesta recunoaște cinci specii de ciuperci fără să aibă dubii. „Am mers la cules de ciuperci de când eram mic. Eu le recunosc după culoare, dacă se învinețesc nu sunt bune. Cunosc cinci sau șase ciuperci în privința cărora nu dau greș. Trebuie să le culegi doar pe cele de care ești sigur. La ciuperci poți să ai noroc sau să nu ai noroc. Am găsit acum o săptămână în zona schitului din Păltiniș, trei ciuperci uriașe, una avea trei kilograme. Pe unele le-am congelat, cu altele am făcut zacuscă de hribi, iar pe restul le-am uscat și le-am mărunțit ca să le folosesc pe post de condiment”, spune Dragoș Jigău.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică