Piața cursurilor cu acreditare - La mare căutare sunt cele de înfrumusețare, de stivuitorist și operator CNC

Mulți sibieni își doresc să se reprofileze sau să obțină o nouă calificare pentru a putea profesa într-un alt domeniu față de care erau obișnuiți sau pentru a face dintr-o pasiune un job part-time sau chiar full- time. Prin urmare, piața cursurilor de calificare este una foarte dezvoltată în Sibiu, cei interesați având zeci de opțiuni.

Cursuri de agent vânzări, stivuitorist, cursuri de asistenți și relații publice și comunicare, web design, lăcătuș mecanic, manager resurse umane și de fotografie sunt doar câteva la care sibienii se pot înscrie. De asemenea, o gamă largă o constituie cursurile acreditate de înfrumusețare, aflate la mare căutare în Sibiu. Cursurile de manichiură – pedichiură, de make-up, cosmetică, coafor și masaj sunt cele de care sibiencele sunt interesate.

Sibienii caută să se reorientează profesional

Din motive diverse, mulți sibieni caută să se reprofileze sau să învețe o meserie nouă pentru că „niciodată nu se știe când îți trebuie”. Cei mai mulți văd un curs acreditat ca fiind o soluție în cazul în care sunt concediați, astfel o nouă calificare oferindu-le siguranță. Pandemia a fost factorul care i-a determinat pe mulți să ia în considerare o reprofilare sau un curs pentru a avea asigurată „ziua de mâine”.

„Caută o reorientare profesională, vor un loc de munca mai bun sau un loc de muncă mai bine plătit. Mulți nu își doresc să mai lucreze în trei sau patru schimburi. Doresc să se reorienteze pentru că le este teamă că și-ar putea pierde locul de muncă, că e posibil să mai treacă printr-o situație similară. În general, oamenii sunt speriați de perioada pandemiei și de nesiguranța că și-ar putea pierde siguranța locului de muncă”, spune Cristina, asistent administrativ la Profesional New Consult Sibiu.

Piața cursurilor cu acreditare - La mare căutare sunt cele de înfrumusețare, de stivuitorist și operator CNC

Cursurile de înfrumusețare, cele mai căutate

Cursurile cele mai căutate sunt cele tehnice și cele de beauty – înfrumusețare. Vârstele persoanelor care se înscriu la cursuri sunt și ele diverse. Însă din câte a observat Cristina, mulți dintre cei care vor să se înscrie nu au studiile minime de opt clase. Pentru un curs de stivuitorist, minimul numărului de clase este zece, iar pentru cursul de frizer minimul este de opt clase.

„Cursurile cele mai cerute sunt de stivuitorist, operator CNC, tehnician electronist, lăcătuș mecanic, contabilitate, frizerie, infirmerie, inspector resurse umane. În același timp se cer mult cursurile de extensii gene, de pensat profesional, make-up și dermo-pigmentare. În aceste cazuri, de obicei fetele nu mai vor să lucreze la salon și vor să își deschidă o afacere pe cont propriu”, spune Cristina de la  Profesional New Consult.

„Au tendința să renunțe foarte repede”

Managerul de la Metropolitan Beauty Academy a observat că numărul cursanților este în creștere, însă nu a ajuns încă la nivelul de dinaintea pandemiei. „Încă nu am revenit la nivelul din 2019, dar numărul a crescut pentru că oamenii au început să aibă din ce în ce mai multă încredere. Oamenii încă iau decizii de pe o zi pe alta. Își caută resurse în exteriorul țării. Chiar dacă se înscriu la cursuri, au tendința să renunțe foarte repede dacă li se oferă locuri de muncă prin străinătate. Am observat că își schimbă job-urile foarte des, caută variante și atunci cursul rămâne pe planul doi. Uneori se retrag, deci încă este agitație, dar clar este mai bună agitația decât liniștea”.

Prețurile cursurilor diferă în funcție de specializări. Așadar costurile pot începe de la câteva sute de lei până la peste 2.000 lei. Referitor la cele mai căutate calificări în rândul sibienilor, cursurile de stivuitorist, operator CNC și lăcătuș mecanic costă puțin peste 700 lei. Cursurile de înfrumusețare au prețuri mai mari. Pentru cursul de aplicare gene false, make-up și coafor sibiencele trebuie să plătească 1.100 lei la Profesional New Consult.

La Metropolitan Beauty Academy cursul de manichiură-pedichiură costă 1.000 lei, cursul de cosmetică peste 3.700 lei, cursul de coafor peste 4.600 lei și cursul de frizerie se poate face contravalorii de 1.750 lei. Toate cursurile pot fi plătite și în mai multe rate.

Ultima oră