Clădirea Primăriei municipiului Sibiu are, în prezent, ferestre cu tâmplărie din lemn și geamuri duble. Fiindcă acestea nu au mai fost schimbate de ani de zile, în timp s-au degradat. Prezintă „neetanșeități, dificultăți la închidere și deschidere, cauzând pierderi importante de căldură, curenți de aer și o poluare fonică mai accentuată”, se arată într-un raport întocmit de Direcția Tehnică. Din acest motiv, primarul orașului, Astrid Fodor, a inițiat un proiect de hotărâre, ce va fi înaintat consilierilor locali în ședința de la finalul lunii septembrie, pentru aprobarea schimbării tâmplăriei existente. Clădirea va avea în continuare o tâmplărie din lemn, însă geamurile vor fi de termopan.
Clădirea Primăriei municipiului Sibiu, emblematică pentru oraș, dar și pentru arhitectura Ardealului, este construită în formă de potcoavă și este formată din subsol, parter, două etaje și un spațiu mansardat. „Decorația fațadelor este una eclectică, tip Secession, foarte bogată. La nivelul parterului, pe fațada dinspre Piaţa Mare, sunt aplicați pilaștrii susținuți de soclu înalt și având capiteluri cu decorație eclectică. Imobilul este inclus în lista monumentelor istorice aparținând Patrimoniul cultural național al României”, se arată într-un raport întocmit de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu, care însoțește proiectul de hotărâre pentru aprobarea schimbării tâmplăriei a clădirii.
Geamuri de termopan la Primărie
Tâmplăria ferestrelor, din lemn, cu geamuri duble, neschimbată cu ocazia reparațiilor din anul 2006, nu mai corespunte din punct de vedere al protecției termice, fiind un factor determinant în cuantumul pierderilor de energie a clădirii. Din acest motiv, municipalitatea vrea să înlocuiască geamurile cu unele din termopan, pentru a stopa aceste pierderi de căldură. „Obiectivul de investiții Schimbare tâmplărie existentă cu tâmplărie din lemn cu geam termopan la Sediul Administrativ – Primăria municipiului Sibiu vizează restaurarea tâmplăriei exterioare și înlocuirea cercevelei interioare existente cu o cercevea nouă, din lemn stratificat. Pe interior se vor monta în locul sticlei simple un geam dublu termoizolant, tocul ferestrei se va păstra cel original și se va restaura la fața locului”, se mai arată în raport.
Conform raportului de audit energetic, prin modernizarea tâmplăriei se vor obține reduceri ale necesarului de energie termică pentru încălzire (de la un consum de 776.000 la 612.884.92).
Clădirea, fiind un monument istoric, își va păstra aspectul exterior inițial. Cerceveaua nouă, din lemn stratificat, va fi practic o replică a celei existente. De asemenea, tocul original al ferestrelor va fi păstrat și va fi restaurat la fața locului, astfel încât să nu fie afectată fațada clădirii. Sticla va fi montată cu chit pe bază de ulei de in.
Valoarea investiției se ridică la 5.486.241,54 lei cu TVA, adică peste un milion de euro.